Zdravlje žene

Ishrana za zdrave grudi

Ishrana za zdrave grudi
Podeli dalje

Ako se pitate postoji li ishrana za zdrave grudi i možemo li hranom preventirati njihovo oboljevanje – odgovor je da. Evo i detalja.

 

Jedan od načina prevencije i borbe protiv raka dojke, jeste i izmenjen način ishrane koju preporučuju lekari, kao i American Cancer Society. Više detalja o ishrani za zdrave grudi, pročitajte u tekstu koji sledi.

 

 

#1. Jedite po principima mediteranske piramide ishrane

mediteranska ishranaPogrešna je pretpostavka da je mediteranska piramida ishrane dijeta – u pitanju je izmenjen način ishrane prilagođen tradicionalnoj hrani iz okruženja Mediterana i spada u jedne od najzdravijih u svetu. Ovaj način ishrane bazira se na ređem unosu crvenog mesa, već prednost daje ribi, voću i povrću, zdravim mastima i uljima. Istraživanja su pokazala da ovakav režim smanjuje rizik za pojavu mnogih bolesti, uključujući i rak dojke.

 

 

#2. Pojačajte unos povrća

Svakodnevni unos povrća, pogotovo iz reda kupusa: karfiol, brokoli, kelj, prokelj, zelje, rukola, kineski kupus i ostalo zeleno povrće odlični su u zaštiti od raka dojke. Kako? Nedavna kineska istraživanja pokazala su i potvrdila da je ovo povrće bogato sastojcima koji se bore protiv ćelija raka i sprečavaju njihovo pojavljivanje. Sastojci poput isotiocijanata i sulforafana su anti-rak jedinjenja koja aktivno pomažu u borbi protiv raka i najkorisnija su ako se povrće unosi u sirovom stanju. Pored toga, ovo povrće možete na kratko blanširati ili ga skuvati kratko na pari.

 

#3. Jedite žitarice od celog  zrna i neobrađenu hranu

žitariceIstraživanja su pokazala da žene koje jedu hranu bogatu fitoestrogenom (prirodni estrogen koji imaju sva semena) imaju 4 puta manju verovatnoću da obole od raka dojke, u odnosu na one žene koje ove namirnice malo ili uopšte ne konzumiraju. S tim u vezi, najzdravije je jesti integralne žitarice od celog zrna poput pšenice, ječma, pirinča, kukuruza i slično; kao i pasulj, grašak, orašaste plodove, semenke susama, suncokreta, tikve.  Pored toga, preporučuje se unov voća i povrća koje ima jestivo seme: jagode, maline, kupine, kivi, paradajz, krastavac, tikvice; ali i začini poput kima, anisa, korijandera i mirođije.

 

Ono što dodatno možete uvrstiti u svakodnevnu ishranu jeste i avokado – snažan antioksidant koji napada slobodne radikale u organizmu tako što blokira da digestivni sistem apsorbuje određene vrste nezdravih masti. Pored toga, bogat su izvor kalijuma (više od banana) i beta – karotena. Preporuke lekara idu i za unos peršuna, za koji je otkriveno da sprečava rast ćelija raka, kao i za nar, zbog sastojka polifenolima – koji potencijalno može sprečiti nastanak raka dojke, jer uklanjaju slobodne radikale iz tela.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook