Zdravlje žene

Posledice lošeg držanja

Posledice lošeg držanja
Podeli dalje

Posledice lošeg držanja su veće i ozbiljnije nego što mislimo, zato pročitajte ovaj tekst i promenite loše navike još danas!

 

Svi se sećamo kritika iz detinjih dana, što od roditelja što u školi, da se ispravljamo kad stojimo ili sedimo i koliko nam je smetalo da ih slušamo. Ipak, da smo ih tada uvažavali i praktikovali, danas bi sigurno imali manje problema sa bolovima i eventualnim deformitetima.

Loše držanje stvara loše navike i mada pravilno držanje pri sedenju i hodu nekima može (u početku) delovati neprijatno, ali je mnogo veća neprijatnost deformitet kičme koji, u suprotnom, može nastati. Tokom vremena i uz „pomoć“ gravitacije, opterećenje kičme može dovesti do osteoporoze, spondiloze, skolioze i sličnih deformiteta koji pogađaju sve više ljudi. Pored toga, nepravilno stanjanje i sedenje može dovesti i do poremećaja u disanju, digetivnom sistemu ali i poremetiti krvni pritisak, što sve nije za šalu i zanemarivanje. Nepravilan položaj pored direktnog lošeg uticaja na kičmeni stub, opterećuje i unutrašnje organe, dok pravilno držanje obezbeđuje da nam čitav organizam funkcioniše kako treba.

 

posledice_lošeg_držanja_v

 

Iako možda deluje da je ove navike lako ispraviti, teško je preko noći promeniti ono što smo formirali još od detinjstva. Potrebno je uložiti dosta volje i napora da se iz korena krene sa promenom svakodnevnog držanja. Ako primetite da stojite ili sedite nepravilno: pognute glave i savijenih leđa, spuštena ramena, izbačeni kukovi ili stomak i slično; ako primetite ili već imate hroničan bol u vratu i leđima, krajnje je vreme da krenete sa suštinskim promenama i potražite konsultacije sa lekarom, kako biste na pravi način zaustavili negativne dugoročne efekte lošeg držanja.

 

Jedan od brzih načina promene ovih štetnih navika, jeste usvajanje i praktikovanje zaštitnih položaja i pokreta tela, o čemu smo pisali nešto ranije. Učinimo sve što je u našoj moći da svoje telo i zdravlje maksimalno zaštitimo i umanjimo posledice koje nepravilno držanje sa sobom nosi.

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook