Zdravlje žene

Kako do boljeg sna

Kako do boljeg sna
Podeli dalje

Danas odgovaramo na pitanje kako do boljeg sna i dajemo savete kako prevazići ovu tegobu koja pogađa mnoge od nas.

 

Dosta ljudi ima problem sa nesanicom – bilo da teško zaspivaju ili se prerano probude i ne mogu nastaviti sa spavanjem. U tekstu koji sledi, predlažemo vam nekolicinu saveta kako da poboljšate spavanje i oterate nesanicu.

Naučite se da vam krevet služi za spavanje i seks, nikako za leškarenje, čitanje knjige, gledanje  televizora ili telefoniranje. Steknite rutinu odlaska na spavanje i buđenje u (uglavnom) isto vreme; ako ne možete zaspati, ustanite i čitajte nešto neverovatno dosadno. Dušek treba da je čvrst a soba dobro provetrena i, po mogućstvu, nešto niže temperature (lakše se zaspi).
Pred odlazak na spavanje, izbegavajte konzumiranje napitaka koji sadrže kofein, poput kafe, čaja i kole. Isto tako, izbegavajte alkohol i ne palite cigarete; vežbajte svakodnevno ali ne pred spavanje, jer povišen adrenalin otežava dolazak sna. Iz istih razloga, izbegavajte popodnevnu dremku, u suprotnom, ni brojanje ovaca vam neće pomoći u prizivanju sna. Ako vam je tako lakše, koristite čepove za uši radi potpunijeg mira, kao i maske za oči, radi boljeg mraka. Nekima pomaže i šolja toplog mleka ili kakaa, za opuštanje, kao i topla kupka, blaga masaža ili neka umirujuća muzika.
kako-do-boljeg-sna.-v
Ako se nesanica i dalje održi, konsultujte lekara, kako biste utvrdili da uzrok ovoj dosadnoj neprilici nije medicinske prirode – poput depresije, anksioznosti, hronične opstrukcije pluća ili problemima sa srcem. Ako je sve u redu, pitajte za pilule za spavanje, koje vam mogu pomoći, ali samo kratkoročno.

 

Save

Save


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook