Zdravlje žene

Simptomi raka

Simptomi raka
Podeli dalje

U svojim ranim fazama, rak obično nema simptome, osim malignog tumora koji uglavnom poraste dovoljno da bude uočen. Kako nastavlja sa rastom, može doći do pritiskanja nerava i nastanka bolova, može prodreti do krvnih sudova i izazvati krvarenje, a takođe može ometati funkcije organa u telu i na taj način im onemogućavati normalan rad.

 

 

U svojim ranim fazama, rak obično nema simptome, osim malignog tumora koji uglavnom poraste dovoljno da bude uočen. Kako nastavlja sa rastom, može doći do pritiskanja nerava i nastanka bolova, može prodreti do krvnih sudova i izazvati krvarenje, a takođe može ometati funkcije organa u telu i na taj način im onemogućavati normalan rad. Ipak, postoje neki predznaci na koje bi trebalo obratiti pažnju, a koje je objavilo Američko udruženje za rak, a mi Vam ga u narednom tekstu prenosimo.

Promene u navikama creva ili bešike.

Rana koja ne zarasta.

Neuobičajeno krvarenje ili sekret.


Neuobičajena zadebljanja ili čvorići u grudima, testisima ili bilo gde drugde.


Slabo varenje ili otežano gutanje.

Očigledna promena u veličini, boji, obliku ili debljini bradavice ili mladeža.

Uporan kašalj ili promuklost.

Osim gore navedenih, zabrinjavajući simptomi su i: kontinuirane glavobolje; neobjašnjen gubitak apetita i kilaže; hroničan bol u kostima; kontinuirani umor, mučnina ili povraćanje; kontinuirana blaga temperatura; ponavljanje preležane infekcije.

U slučaju da imate neki od navedenih simptoma, konsultujte svog lekara, kako biste isključili eventualnu pojavu raka. Ako je situacija ipak zabrinjavajuća, rana detekcija i pravovremena terapija umnogome pomažu u borbi protiv ove opake bolesti.

 

 


Podeli dalje

2 komentara

Click here to post a comment

  • Prekomeran i neobjasnjiv umor moze biti znak raka. Moja pacijentkinja je imala prekomeran umor (nemogucnost funkcionisanja preko 2 sata bez pauze za odmor) opadanje kose i krvarenje desni kao znak raka.

Facebook