Zdravlje žene

Pobedite svinjski grip

Pobedite svinjski grip
Podeli dalje

Sa svih strana nam pristižu informacije i vesti o opasnosti svinjskog gripa i razmerama epidemije; imajući u vidu globalnu prirodu ove bolesti u kombinaciji sa popularnim zabludama, brže od same pandemije širi se panika među ljudima. Kako bismo malo stali na put sveopštoj panici, dovoljno je samo malo zdravog razuma uz mere predostrožnosti.

 

 

Svinjski grip ima simptome slične onima koje ima i obični grip – povišena temperatura, kijanje, kašalj, glavobolje, malaksalost i slično; koji mogu trajati i do nedelju dana. Osobe koje primete bilo koje od navedenih simptoma, treba da obave lekarski pregled i ostanu kod kuće, kako bi izbegle dalje širenje infekcije. Određeni lekovi (uključujući i pojedine anti-virusne) mogu tretirati ovu vrstu gripa, ako se uključe u pravo vreme; ipak, SZO (Svetska Zdravstvena Organizacija) ne očekuje da ima punu efektivnu vakcinu pre kraja ove godine. Do tada, najbolje bi bilo da se radi na prevenciji i ostane zdrav.

Šta treba znati?
•    Svinjski grip se lako širi među ljudima, putem vazduha ili površinskog kontakta.
•    Može se preneti kroz kašalj i kijanje, pa se preporučuje upotreba maramica za jednokratnu upotrebu, koje se nakon toga obavezno uklanjaju.
•    Virus se može proširiti dodirivanjem kontaminiranih površina, a potom dodirivanjem usta ili nosa – izbegavajte dodirivanje po licu, nakon što ste (svesno ili ne) dodirivali vrata, pričali telefonom ili slično.
•    Redovno perite ruke – sapunom i vodom; podjednako efikasna su i sredstva za čišćenje ruku na bazi alkohola.
•    Koliko god je moguće, izbegavajte velike gužve – tržni centri, bioskopi, pozorišta i slično; rizik od hvatanja infekcije je na takvim mestima mnogo veći.
•    Povedite računa o zdravoj ishrani i unosu dovoljno vitamina – kroz namirnice ili putem tableta; jačajući svoj imuni sistem, povećavate procenat zaštite od svinjskog (i običnog) gripa.
 
 
 
 
 

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook