Zdravlje žene

Kako prepoznati prehladu?

Kako prepoznati prehladu?
Podeli dalje

Prehlada spada u jednu od najčešćih i najmasovnijih zimskih oboljenja tj. tegoba. Kako prepoznati prehladu i izboriti se sa njom?

Prehlada spada u blaže virusne infekcije gornjih disajnih puteva – grlo, nos i sinusi, najizraženija je zimi zbog niskih temperatura i promeni sredine iz toplog u hladno i obrnuto. Traje najduže oko nedelju dana, a simptomi počinju dan – dva nakon izlaganja virusu prehlade. U medicini je poznato više od 200 virusa koji izazivaju simptome prehlade, a najčešći su:

– parainfluenza
– influenza
– rhinovirus
– coronavirus
– adenovirus
– enterovirusi
– respiratory syncytial virus

kako_prepoznati_prehladu_v

Simptimi prehlade:

– povišena temperatura (do 38)
– začepljen nos
– otežano disanje kroz nos
– curenje iz nosa i kijanje
– suzne oči
– bol u grlu i kašalj
– glavobolja

Virusi prehlade se prenose takozvanim kapljičnim putem – kijanjem, kašljanjem, rukovanjem; zbog čega je mnogo važna redovno pranje ruku, što je ujedno i najjednostavniji način sprečavanja prehlade.

U situacijama kada vas „napadne“ prehlada, preporučuje se odmaranje i što više spavanja. Lek protiv prehlade ne postoji, zato se savetuje pojačana ishrana uz što više tečnosti – naročito čajeva i toplih limunada, uz dodatak meda. Prostoriju u kojoj boravite redovno provetravajte, kako se virusi ne bi zadržavali u stanu. Kada kijate i kašljete, obavezno to radite u papirnoj maramici nakon čega je bacate, a ruke obavezno perete.


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook