Food Revolution Zdravlje žene

Koliko znate o dijabetesu? Svetski dan dijabetesa

Koliko znate o dijabetesu? Svetski dan dijabetesa
Podeli dalje

Koliko znate o dijabetesu i jeste li svesni da, samo u Srbiji, pola obolelih i ne zna da ima ovu bolest?

 

U maju ove godine, na konferenciji o dijabetesu, izneseni su podaci prema kojim „U Srbiji polovina radno sposobnog stanovništva, njih 12,4 odsto boluje od dijabetesa“, u svetu je dijagnostikovano čak 415 miliona obolelih, a da se u narednih 20 godina očekuje porast broja obolelih na čak 600 miliona.

Prema podacima Dijabetološkog Saveza Srbije, broj obolelih od dijabetesa prelazi cifru od 700.000 ljudi, od čega oko 90% njih ima dijabetes tip2, a polovina i ne zna da je obolela! Kada su u pitanju deca uzrasta do 18 godina, procene su da ih ima oko 2000, što nije zanemarljiv broj.

koliko-znate-o-dijabetesu-v2

Ovogodišnji slogan pod kojim se promoviše Svetski dan dijabetesa je „Zdrava ishrana je pravo, a ne privilegija„, zbog čega je važno pomenuti i globalnu akciju britanskog kuvara Jamiea Olivera. Naime, #FoodRevolution je akcija koja ima za cilj da podstakne i inspiriše vlade širom sveta da uvedu edukaciju o zdravoj ishrani u školske sisteme, kako bi naredne generacije bile zdravije i dugovečnije, jer trenutno u svetu postoji 42 miliona dece ispod 5 godina koja imaju prekomernu težinu i u riziku su od oboljevanja od dijabetesa. Ako ih na vreme naučimo pravilnoj i zdravoj ishrani, usadićemo im zdrave navike koje će kasnije prenositi i na svoje porodice, a to je važno jer su procene da će današnja deca imati kraći životni vek od svojih roditelja!

koliko-znate-o-dijabetesu-v1

Pored Saveza, u Srbiji postoji i Plavi krug, udruženje koje se bavi skretanjem pažnje i podizanjem svesti o problemima sa kojima se susreću osobe obolele od dijabetesa. Osnovni cilj im je poboljšanje položaja i kvaliteta života osoba obolelih od dijabetesa, njihovih porodica, prijatelja i svih onih na koje ova bolest utiče.

Kao jedan od načina na koji rade, Plavi krug povodom Svetskog dana dijabetesa sutra organizuje, sada već tradicionalnu, izložbu Dijabetes – Prošlost, sadašnjost, budućnost u ustanovi kulture Parobrod u 19 časova; dok će se u tržnim centrima Delta City, Ušće i Immo Centru organizovati akcije provere nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska.

I to nije sve, Plavi krug ima i podudruženje Plavi kružić namenjeno deci oboleloj od dijabetesa i njihovim roditeljima, a koje sutra od 17-19h, takođe u Parobrodu, organizuje druženje i pravljenje nakita uz pomoć 3D štampača i drugara iz Polyhedra.

koliko-znate-o-dijabetesu-v3

Neka ovaj dan bude prilika koja će vas podstaći da sa decom započnete edukaciju o važnosti zdrave ishrane na zabavan i interaktivan način. Dozvolite im da spremaju obroke zajedno sa vama, idite u kupovinu sa njima, naučite ih o tome koje su koristi od voća, povrća i njihove adekvatne pripreme i objasnite im šta se sve nalazi u brzoj hrani i grickalicama. Zdrava ishrana je jedan od najvažnijih načina u upravljanju bolesti dijabetesa. Dajte na taj način svoj mali doprinos #FoodRevolution akciji i podržite napore Plavog kruga – posetite sutrašnje događaje i uživajte u jednom lepom i edukativnom danu.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook