Food Revolution

Kako imati zdravije obroke?

Kako imati zdravije obroke?
Podeli dalje

U vreme kada više nismo sigurni šta kupujemo i jedemo, svi se pitamo kako imati zdravije obroke i šta možemo učiniti da poboljšamo svoju ishranu. Evo nekoliko saveta.

 

1. Čitajte deklaracije i pitajte za poreklo namirnica
Pogotovo ono što je ispisano sitnim slovima. Izbegavajte hranu koja je puna aditiva i, ako možete, pronađite trgovce kojima verujete i koji znaju/umeju da vam ukažu na zdraviju alternativu. Isto se odnosi i kad kupujete sveže meso i povrće – uvek pitajte za poreklo namirnica i kako su uzgajane. Pitajte u porodici/komšiluku za prodavce kojima oni veruju i pođite od toga.

kako-imati-zdravije-obroke-v1

2. Pravite nedeljni plan obroka
Možda deluje kao mnogo posla u startu, međutim, planiranje obroka vam štedi vreme kasnije i čini da budete savesniji prema hrani koju jedete.

3. Planirajte veće kupovine
Ako je nešto znak nezdrave ishrane, to je svakodnevna kupovina. Kako to mislim? Jednostavno, ako u kupovinu idete neplanski i bez jasno postavljenih ciljeva, gotovo uvek ćete se kući vratiti sa namirnicama koje niste ni želeli da kupite, a među njima će se naći dosta nezdrave hrane ili junk fooda. Da ne govorim kako ćete većim kupovinama ponovo uštedeti vreme, kao i novac jer ćete kupovati samo ono što vam treba – a za određeni period vremena.

kako-imati-zdravije-obroke-v

4. Pripremajte hranu unapred
Kad god vam to vreme i vrsta namirnica dozvoli, pripremajte hranu unapred. Na šta mislim? Operite voće i povrće kad ga kupite; meso iseckajte na komade i sortirajte na broj obroka koji planirate, pa deo koji odmah pripremate odložite u frižider, a ostatak u zamrzivač; skuvajte supu ili čorbu i podelite u posude na više dane – zagrevajte po potrebi; povrće za salatu iseckajte i odložite u frižider do upotrebe i tome slično. Ideja je da ono što možete pripremite ranije, kako biste natenane uživali u jelu kada mu dođe vreme.

Odvajanjem malo više vremena početkom nedelje  odagnaćete stres koji se javlja svaki put kad razmišljate o nabavci namirnica i pripremi obroka, a takođe ćete poboljšati način na koji se odnosite prema hrani koju spremate za vas i vašu porodicu; razmišljaćete o tome šta i kako jedete i menjati navike na bolje.

Kako se vi odnosite prema hrani i zdravoj ishrani?


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook