Food Revolution

Kako smanjiti unos šećera?

Kako smanjiti unos šećera?
Podeli dalje

Znajući da baš i nije toliko zdrav, svi se pitamo kako smanjiti unos šećera, a Jamie Oliver ima odgovor i korisne savete koje bi trebalo usvojiti i primeniti.

 

Čak i da smanjite unos šećera za pola, učinićete veliku uslugu sebi i svom zdravlju. Počnite postepeno i pratite koje promene nastaju samo jednom odlukom, a potom inspirišite i ostale da učine isto.

 

Znajući da je doručak glavni i najvažniji obrok dana, posvetite mu posebnu pažnju i spremite ga tako da bude veliki izvor proteina i ugljenih hidrata. Pored pahuljica, spremajte za doručak jaja – bilo sama, bilo sa dodatkom povrća (kao što su spanać, špargle, zelje), napravite voćnu salatu ili voćni hleb, palačinke sa voćem (idealno za vikend) ili punjene paradajz sosom, avokadom i slično. Šejkovi su takođe odličan način da započnete dan i tako kreativni za napraviti – jeste li probali?

kako-smanjiti-unos-šećera-v

Na taj način, ulažete dodatni napor u pravljenju zdrave hrane i kontrolišete unos šećera, zamenjujući ga prirodnim namirnicama i voćem.

 

Kada je u pitanju hidratacija, umesto slatkih napitaka i gaziranih pića, opredelite se za staru dobru vodu. Ako želite, možete da se poigrate sa vodom i u nju dodati malo voća i tako dobiti detoks vodu – zdrav i ukusan način za hidrataciju. Takođe, isto možete uraditi i sa kiselom vodom i dobiti osvežavajuć napitak koji u sebi ne sadrži previše štetnog šećera.

 kako-smanjiti-unos-šećera-v1
Voćne sokove limitirajte, naročito kada su deca u pitanju. Smanjite količinu koju unosite, a deci ih razblažite sa vodom i tako ćete znatno smanjiti količinu šećera koji obično sadrže.

 

Kad govorimo o slatkišima – i tu možete uvesti alternative. Umesto uobičajenih slatkih grickalica, ponudite deci voćne ražnjiće ili im poslužite voće sa jogurtom; em će im utoliti glad i želju za slatkim, em ćete ih zdravo nahraniti i dobro ih zabaviti.

 

Na koje još načine možemo smanjiti unos šećera, šta vi preporučujete?


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook