Zdravlje žene

Mamografski pregled u emisiji novinarki spasio život!

Mamografski pregled u emisiji novinarki spasio život!
Podeli dalje

Novinarki poznate američke emisije Good Morning America Amy Robach dijagnostikovan je rak dojke u početnom stadijumu mamografskim pregledom koji se odvijao uživo u emisiji!

Amy Robach verovatno nije ni slutila šta će je snaći pripremajući se za emitovanje u kojem će se po prvi put obaviti pregled mamografom uživo, kao deo kampanje i podrške ove emisije borbi protiv raka dojke. 1. oktobra, Amy je imala svoju prvu mamografiju u životu, pregled koji je dugo vremena odlagala, misleći da nema potrebe da ga obavi. Ono što je usledilo nakon nedelju dana jeste dijagnoza raka dojke u 40-oj godini i bez porodične istorije ove bolesti. Srećom, bolest je otkrivena u ranoj fazi; za 14. novembar je zakazana operacija kojom će biti izvedena dupla mastektomija, a nakon toga i rekonstruktivna hirurgija.  

Otkriven u početnom stadijumu, rak dojke je izlečiv u više od 90% slučajeva, lekari su ovoj hrabroj novinarki jasno stavili do znanja da joj je mamografija spasila život. Pored toga, rekli su joj i da na svaku osobu koja ima rak dojke, spasi se bar 15 života, jer ljudi oko nje postanu oprezni i povedu više računa o svom zdravlju.

Amy Robach je svoju priču podelila sa celim svetom danas, u nadi da će nas inspirisati da imamo redovne samopreglede i mamografije, bez izgovora i odlaganja, jer to je razlika između života i smrti.

U Srbiji četiri žene dnevno umru od raka dojke,a svaka dvanaesta žena oboli od raka dojke. Da li smo dovoljno informisane i da li znamo sve o načinima prevencije, merama zaštite i ranom otkrivanju ove bolesti, pokazuju rezultati ankete „Koliko znate o raku dojke“ rađeni u septembru. Rani skrining je jedini način pobede nad rakom dojke, zato, nema izgovora! Informiši se, povedi računa o svom zdravlju, ne odlaži preglede.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook