Zdravlje žene

3 saveta za zdravije srce

3 saveta za zdravije srce
Podeli dalje

Ako znamo da u Srbiji svakog sata od različitih oblika kardiovaskularnih bolesti umre šest osoba, od kojih je svaki osmi u najproduktivnijim godinama života od 25 do 64 godina i da svakoga dana od bolesti srca umre 150 ljudi, šta je to što možemo učiniti da smanjimo rizik i pospešimo zdravlje srca?

#1. Ostavite pušenje!

Pušenje je loše za srce jer podstiče stvaranje krvnih ugrušaka i trombova koji mogu da zapuše arterije i time blokiraju protok krvi u srce. Osim toga, pušenje može da izazove aterosklerozu koja je jedan od faktora rizika srčanog napada.

#2. Pazite šta jedete!

Izbegavajte hranu koja je bogata zasićenim i trans mastima, jer ona podiže nivo lošeg holesterola čime povećava rizik od koronarnog oboljenja srca. Umesto toga, pojačajte unos voća i povrća, ribe i ostalih namirnica koje su bogate Omega-3 i Omega-6 masnim kiselinama. Takođe, ograničite unos mesa i soli, kako biste smanjili krvni pritisak i rizik od srčanih oboljenja.

#3. Redovno vežbajte!

Samo zdrava ishrana neće vas dovoljno zaštititi, ako ne počnete i da vežbate. To ne mora biti opterećujuće i da vam oduzima dosta vremena; svega pola sata dnevno – a najmanje 3 puta nedeljno – učiniće da održite krvni pritisak u normali, oslobodite se stresa, popravite raspoloženje i osećate se bolje. Vožnja bicikla, trčanje, penjanje uz stepenice, čak i šetnja doprineće da se osećate bolje i budete zdraviji.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook