Zdravlje žene

Saveti za zaštitu od gripa

Saveti za zaštitu od gripa
Podeli dalje

Koji su saveti za zaštitu od gripa najdelotvorniji i pomažu da umanjimo šanse za oboljevanje?

 

U pitanju su jednostavne stvari kojima umanjujemo rizik od oboljevanja i “zakucavanja za krevet”, a to su:

#1 Pranje ruku

Zaraza se najlakše prenosi prljavim rukama i najčešće nismo ni svesni koliko bakterija i virusa prenosimo na svojim dlanovima. Redovno perite ruke nakon svakog izlaska napolje, posle vožnje prevozom ili kolima, nakon bilo kakvog rada i naročito pre kontakta sa hranom.

pravilno pranje ruku

 #2 Redovno menjajte peškire

Gotovo kao i ruke (ako ne i više), peškiri su prava riznica bakterija i virusa, naročito tokom sezone prehlada i gripa. Rešenje je ćešće menjanje peškira ili upotreba ubrusa, kako biste se što bolje zaštitili.

#3 Koristite antibakterijske maramice

Kad god niste u prilici da operete ruke, koristite antibakterijske vlažne maramice i trudite se da ih uvek imate sa sobom. i ne samo za ruke, vlažne maramice su korisne i u situacijama kada, na primer, idete u javni toalet – da prebrišete kvaku; u restoranima brze hrane da pređete preko stola – jer klinci po njima uvek nešto razmazuju i slično.

#4 Budite u pripravnosti

kako izleciti gripZa svaki slučaj, imajte spremnu apoteku za eventualne nalete gripa – kako ne biste došli u situaciju da mrtvi bolesni morate izlaziti napolje u potrazi za odgovarajućim medikamentom. Aspirini, Fervexi, Koldrexi, vitamini i slično su ono što je uvek potrebno u kućnoj apoteci; redovno proveravajte rok trajanja na njima i zamenite ih svežim. Pored toga, imajte uvek i zalihe meda i čaja.

#5 Unosite dovoljno vode

Na prve znake prehlade, neophodno je da pijete dosta tečnosti kako ne biste dehidrirali. Ovo je važno jer je hidratacija neophodna za izbacivanje bacila i bakterija iz organizma i brže izlečenje.

#6 Jedite dovoljno voća i povrća

Uvrstite u svakodnevnu ishranu što više voća i povrća, kako biste unosili neophodne vitamine prirodnim putem. Sezona je narandži, mandarina, kivija i nara, kao i kupusa, zelene salate, spanaća, belog luka – za prirodno jačanje imuniteta i zaštitu od raznih virusa.


Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment

Facebook