Zdravlje žene

Simptomi depresije

Simptomi depresije
Podeli dalje

Uobičajeni simptomi depresije mogu vam od posla i svakodnevnog života napraviti potpuni pakao.

 

Depresija može iskriviti vaš pogled na svet, čineći vas usamljenom, odvojenom i neshvaćenom od ostatka sveta; činiti da sve oko vas izgleda beznadežno, uzaludno i besmisleno.

Kako se ne biste našle u takvoj situaciji ili, ako već jeste, da znate kako da reagujete, u narednom tekstu pročitajte koji su to najčešći simptomi koji ukazuju na ovaj problem.

–    Svakodnevni osećaj tuge i praznine, bezdana i obamrlosti, apatije.

–    Gubitak interesa za stvari koje su vam, koliko juče, bile interesantne i za uživanje. Dizanje ruku od prijatelja, hobija, čak i nezainteresovanost za seks.

–    Anksioznost i/ili razdražljivost. Imate kratak fitilj i brzo se uzrujavate, a teško ili nikako ne opuštate.

–    Problem u donošenju odluka. Depresija utiče na racionalno i trezveno razmišljanje, kao i na koncentraciju do te mere da, čak i donošenje najprostijeg izbora, može delovati komplikovano.

–    Osećaj krivice i/ili bespomoćnosti. Ovi simptomi su često preterani i neprimereni stvarnoj situaciji; uglavnom se javlja osećaj krivice za stvari ili situacije nad kojim nemate kontrole ili neke minorne greške.

–    Samoubilačke misli i razmišljanja o smrti. Ovi simptomi variraju od pomišljanja na samoubistvo i kako bi svet bio mnogo bolje mesto bez njih pa sve do stvarnog samopovređivanja i planova o tome.

Ne ustručavajte se da potražite stručnu pomoć, depresija pogađa mnogo više ljudi nego što se misli i bolest je čitavog društva. Nije za osudu i stid; razgovor i (u nekim slučajevima) adevatna terapija, dovoljni su za prevazilaženje ovog problema, koji ne možete rešiti same. Ono što možete da uradite jeste – ljubav. Voleti i ceniti sebe, prvi je korak ka ozdravljenju.

 

Save

Save


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook