Zdravlje žene

Štetni uticaji šećera

Štetni uticaji šećera
Podeli dalje

U slučaju da niste znale, šećer je nevaljali dečko u lancu zdrave ishrane. Jedan od razloga je i taj da, što ga više konzumirate, viša ga i želite. I, mada je šećer sastojak kojem se valja prepustiti s’ vremena na vreme, prekomerna upotreba istog može dovesti do mnogih zdravstvenih problema, kako na kratke tako i na duže staze.

 

 

U slučaju da niste znale, šećer je nevaljali dečko u lancu zdrave ishrane. Jedan od razloga je i taj da, što ga više konzumirate, više ga i želite. I, mada je šećer sastojak kojem se valja prepustiti s’ vremena na vreme, prekomerna upotreba istog može dovesti do mnogih zdravstvenih problema, kako na kratke tako i na duže staze.

Međutim, zašto je šećer iznenada postao ozbiljan problem? Istražujući malo internetom na ovu temu, naišla sam na neke interesantne činjenice o šećeru, iznešene od strane nutricioniste eksperta Alison Rejne, osnivača nutricionističke i wellness kompanije “Hrana kao život”.

–    Današnja prosečna konzumacija šećera je znatno porasla u odnosu na 19. pa i 20. vek. U Americi se danas nedeljno troši oko 1kg šećera! Vezano za naše podneblje, pronašla sam podatak koji je izneo saradnik u Privrednoj komori, Branislav Gulan, po kojem prosečan Srbin godišnje potroši 13,7kg šećera.

–    Poslednjih dvadeset godina, potrošnja šećera je u stalnom porastu.

–    Konzumacija šećera nije samo direktna; šećer unosimo i kroz hleb, razne sosove, kikiriki buter, i ostale slatko slane zanimacije. Neki od ovih šećera poznati su kao saharoza (stoni šećer), dekstroza (kukuruzni šećer) i fruktoza.

–    Četiri klase jednostavnog šećera – saharoza, fruktoza, med i slad, smatraju se štetnim za optimalno zdravlje, kada je dugoročna potrošnja iznad 15% unetih kalorija ugljenih hidrata. Mali savet: unošenje kompleksnih ugljenih hidrata, poput povrća i pasulja, ovaj broj će držati ispod 15%.

–    Dokazano je da jednostavni šećeri doprinose ili pojačavaju zdravstvene probleme, poput astme, promene raspoloženja, dijabetesa, srčanih oboljenja, hipertenzije, artritisa i drugih.

–    Šećer povećava i nivoe insulina, a previše insulina podstiče skladištenje masti tako da, kada jedete hranu koja je bogata šećerom, omogućavate brzo gojenje i povišene nivoe triglicerida, za šta je dokazano da utiču na kardiovaskularne bolesti.

–    Šećer nema neke stvarne nutricionističke vrednosti, poput minerala, vitamina, vlakana, što kao rezultat prekomerne upotrebe dovodi do pogoršanja endokrinog sistema i činjenice da je prekomerna konzumacija šećera jedan od tri glavnih uzroka degenerativnih bolesti.

–    Novija istraživanja pokazuju da glukoza povoljno utiče na rak. Kontrolisanje nivoa glukoze kroz ishranu, vežbanje, preporučenih lekova kada je potrebno i, uopšte, zdrav način života, može biti vrlo važno u lečenju od raka.

Kao izuzetni ljubitelj šećera u kafi i konzumator nebrojano mnogo moka, priznajem da su me ove činjenice zabrinule. Bez obzira na činjenicu da Amerikanci troše mnogo više šećera nego mi, i tih nepunih 14kg, dovoljno je da stavimo prst na čelo i upitamo se koliko nam je taj šećer zaista u tolikoj meri neophodan.

 


Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment

Facebook