Zdravlje žene

UV zraci

UV zraci
Podeli dalje

Šta su UV zraci, kako utiču na našu kožu i zašto je važno imati pravilnu zaštitu od njih?

 

 

Solarni spektar se sastoji od elektromagnetnih energetskih zraka i različitih talasnih dužina. One prodiru u kožu i mogu izazvati duboke biološke efekte – kako korisne, tako i štetne.


 
Ultraljubičasto zračenje su nevidljivi elektromagnetni talasi srednje dužine i dele se na nekoliko vrsta: UVA – koji su dugotalasni što znači da prodiru duboko u kožu, dajući joj brzu preplanulost koja kratko traje; UVB – kratkotalasni zraci koji prave boju koja dugo traje, ali i opekotine; UVC – najštetniji zraci ali ne dolaze do Zemljine površine jer ih zaustavlja Ozonski sloj.

UV zraci probijaju Zemljinu atmosferu čak i po hladnom i oblačnom vremenu i najjači uticaj imaju između podneva i četiri sata posle podne, interval koji se ne preporučuje za sunčanje u letnjim mesecima. Ovo zračenje je štetno zbog svojih kancerogenih i toksičnih svojstava, najopasnije je kada dospeva na nezaštićenu kožu. Zbog toga je preporučljivo nanošenje zaštitne kreme u svakom periodu godine, čak i zimi – sneg reflektuje 85% UV zraka, a pogotovo kada smo na velikim visinama – što je veća visina podložniji smo sunčevim zracima. Danas u ponudi postoji najrazličitiji izbor mleka, ulja, krema, sprejeva, losiona za zaštitu od sunca sa faktorima od 6 do 50+, koji se kupuju u zavisnosti od tipa kože i vremenu provedenom na Suncu.

Osobine i uticaj UV zraka

UVB zraci su neophodni za sintezu vitamina D koji utiče na kalijum u kostima i igra osnovnu ulogu u strukturi i epidermisu. Ovi zraci stimulišu melanin koji kožu tamni, štiteći je od Sunčevih zraka. Sa druge strane, mogu dovesti do nastanka opekotina i ćelijskih mutacija, ako im se neoprezno i dugotrajno izlažemo.


UVA zraci
proizvode instant preplanulost koja kratko traje i prodiru duboko u kožu. Ovi zraci odgovorni su za starenje kože, napadajući elastin, kolagen i proteine u koži; stvaraju slobodne radikale koji stvaraju kožna oboljenja – beningna i maligna. Ožiljci nastali UVA zračenjem su neizbrisivi i doživotno je potrebno štititi ih posebnom pažnjom.

Ako i posle svega ne možete da odolite izležavanju na plaži i milovanju Sunca, vodite računa da se adekvatno zaštitite. Bez obzira kojem tipu kože pripadate, u prvim danima sunčanja obavezno koristite kreme sa najjačom zaštitom, postepeno smanjujući, kako preplanulost napreduje. Ulja se preporučuju nakon sunčanja, radi dugotrajnije boje.


Podeli dalje
Tagovi

Facebook