Zdravlje žene

Za zdravo srce

Za zdravo srce
Podeli dalje

Svakodnevno vežbanje i balansirana ishrana, ključ su za zdravo srce. Pored toga, postoje još neke stvari koje možete uraditi kako biste umanjili rizik od srčanih oboljenja.

 

Svakodnevno vežbanje i balansirana ishrana, ključ su za zdravo srce. Pored toga, postoje još neke stvari koje možete uraditi kako biste umanjili rizik od srčanih oboljenja.
 
#1 Smejte se!
Skorašnja istraživanja su pokazala da smeh opušta zidove arterija, čime se pojačava protok krvi i do 45 minuta! Budući da je smeh zarazan, podelite ga i sa drugima – em će Vam biti lepo, em ćete uticati i na zdravlje ljudi u okolini. Preporučena dnevna doza – bar 15min smeha.

#2 Meditirajte.
Nemojte misliti da je ovaj savet bezveze; umetnost pravilnog disanja i opuštanja može zaštititi srce! Samo pola sata dnevno meditacije, umanjuje rizik od srčanih oboljenja za čak 50 procenata! – kako tvrde na Medicinskom fakultetu u Viskonsinu, Amerika. Njihovo istraživanje baziralo se isključivo na transcendentalnu meditaciju koja se najlakše uči, a uključuje udobno i mirno sedenje u intervalu od 15 do 20 minuta na dan.

#3 Dovoljno spavajte.
Samo sat sna više nego što inače spavate, umanjuje opasnost od zakrčenja arterija za čak 33 odsto! Naviknite organizam na malo duže spavanje, učinićete dobro i svom srcu, čitavom telu ali i duši. Isključite taj alarm i uživajte još malo!

#4 Održavajte zube!
Da, dobro ste pročitale – redovna nega zuba može Vam spasiti srce. Naime, bakterije u desnima mogu izazvati upale koje štete krvnim sudovima, što svakako treba izbeći. Zato, svakodnevno pranje i čišćenje zuba i smanjićete rizik od kardiovaskularnih bolesti za trećinu.

#5 Jedite tamnu čokoladu.
Možda niste znale, tamna čokolada sadrži sastojak po imenu polifenol, koji smanjuje uticaj slobodnih radikala koji oštećuju ćelije. Na taj način, štite srce i produžavaju život. Do ovog zaključka došla je petogodišnja studija Harvardske škole za javno zdravlje, koja je uključivala oko 8000 amerikanaca oko 65 godina starosti.

#6  Seks
Redovan seks više nije samo zarad strasti, sada je bitan i za Vaše zdravlje. Seks je odličan “smirivač stresa”, čime se čuva srce, ali i odlična vežba – tokom polusatnog igranja, utroši se oko 85 kalorija. Šta čekate, pravac na vežbanje u spavaću sobu!

 
#7 Vreme za čaj
Flavonoidi tj. biljni pigmenti u crnom i zelenom čaju pospešuju i povećavaju protok krvi. Ako do sada niste, naučite da pijete i uživate u čaju, 3 do 5 šolja čaja dnevno, umanjiće rizik od srčanih bolesti i udara za 44 procenata – zaključak istraživanja u Holandiji.
 
 

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook