Zdravlje žene

Spondiloza

Spondiloza
Podeli dalje

Šta je spondiloza i kako utiče na svakodnevno funkcionisanje i sveukupno zdravlje, otkrivamo u tekstu koji sledi.

 

Nažalost, sve ubrzaniji način življenja, danas umnogome utiče na kvalitet života i to ne baš uvek na dobar način. Jedan od primera je svakako i spondiloza, koja se više ne smatra “bolešću starijih” i oboljenjem koje češće napada muškarce.

 

Kako smo mogli saznati na sajtu Reumatologija.co.rs, “Spondiloza je degenerativno oboljenje kičmenog stuba sa promenama na međupršljenskim hrskavicama i sklerotičnim promenama kostiju. Hrskavica se stanjuje, fragmentira, puca na manje delove koji probijaju međupršljenske veze. Po rubovima pršljenova nastaju trnaste i kvrgave koštane promene koje pritiskaju korene živaca koji izlaze iz kičmene moždine i na taj način prouzrokuju bol!

 

Spondiloza je zapaljensko stanje koje se ne može zanemariti jer uzrokuje pojavu ne baš zanemarljive boli, najčešće u lumbalnom predelu kičme, ali se isto tako može javiti duž kičmenog stuba, vrata i vratnih mišića, u predelu nadlaktice, podlaktice, šake, okoštavanja pršljenova… Čest pratilac ovih bolova su i glavobolje, koje mogu biti blage ili toliko jake da Vas mogu dovesti i do povraćanja. Takođe, uz bol se može javiti i ukočenost.

 

Ranije je smatrano da se spondiloza javlja u kasnijim godinama i kod osoba sa prekomernom težinom, osoba koje imaju ravna stopala, međutim današnji savremeni način života, dugotrajno sedenje u neprirodnim položajima, fizička neaktivnost, razna preopterećenja, nagli nezgodni položaji…, doveli su do toga da je spondiloza postala oboljenje mladog čoveka.

 

Dugo sedenje za računarom, vožnja kolima, sedeći tj. kancelarijski posao dovode do svakodnevnog trošenja kičme i kičmenog stuba što pre ili kasnije dovodi do promene na pršljenovima koji, opet, pritiskaju korene živaca koji izlaze iz kičmene moždine, što dovodi do osećaja ukočenosti i bola. Danas pogotovo, ovo oboljenje napada sve više žene, naročito tokom trudnoće i nakon porođaja. Svakodnevna briga i nega oko novorođenčeta, naročito ako se ono po ceo dan nosi, nepobitno dovodi do tzv. nezgodnih položaja tela koji mogu biti okidač spondilozi.

Kada je u pitanju klinička slika, postoje lumbalna i cervikalna spondiloza. Lumbalna spondiloza je najčešći oblik
i obično nastaje usled i nakon naprezanja. Manifestuje se na taj način što se javlja više nastupa bola u donjem predelu kičme, a može se spuštati ka kukovima, zadnjici i nogama. Blaži oblici se leče pokretima tj. tačno utvrđenom fizikalnom terapijom, dok za teže oblike vežbe i pokreti nisu preporučljivi. Cervikalna spondiloza javlja se postepeno i izražena je bolovima u predelu vrata, ramena i ruku. Što se tiče lečenja, ne postoje lekovi koji mogu pomoći u trajnom otklanjanju ove neprijatne tegobe. Pre je u pitanju kombinacija upotrebe medikamenata, gelova, fizikalne terapije i rađenje adekvatnih vežbi, koja zajedno pomaže u otklanjanju boli. Ipak, treba naznačiti da se ni to ne dešava preko noći tj. posle kratkog perioda vremena.

 

Bitno je naglasiti da je potrebno ovladati zaštitnim položajima i pokretima tokom svakodnevnih aktivnosti, koji se trebaju usvojiti kao i svakodnevno umivanje i pranje zuba. U klinici Antamedica i Nica to su lepo objasnili:

AKTIVNOSTI IZ STOJEĆEG POLOŽAJA

RADNA POVRŠINA: U zaštiti lumbalne kičme najvažnije je da se pravilno odredi i niveliše radna površina. Svaka radna površina trebalo bi da bude u visini struka. Iz stojećeg položaja, šake bi trebalo da su potpuno opružene pored tela i dlanovi potpuno spušteni na radnu površinu. Iz tog položaja, lumbalna kičma je potpuno zbrinuta. Ukoliko aktivnost duže traje (više od 15 minuta), potrebno je rasteretiti obe noge. Najjednostavnije je da uzmete malu stolicu (hoklicu), spustite je na pod i s vremena na vreme podignite jednu, pa drugu nogu na nju.

AKTIVNOSTI :

* svaka radna aktivnost
* ručno pranje sudova
* oblačenje bebe i kupanje bebe
* ručno pranje veša
* peglanje

 

AKTIVNOSTI IZ SEDEĆEG POLOŽAJA

Sedeći položaj se najčešće vezuje za radni položaj. U tom položaju najčešće se ostaje 8-10 sati. Dakle, ne zvuči baš zdravo. Tačnije, ovoliko dugačak period u kom je telo može da se okarakteriše kao PRINUDNI položaj. Važno je da vam kičma stoji pravo, da se ne povijate napred, nazad, levo, desno.


RADNA STOLICA:

-radna stolica mora da bude udobna, sa naslonom koji je podesiv, a ukoliko ga nema, uzmite manji peškir, urolajte ga i stavite iza lumbalne kičme. U obzir dolaze i jastuci otprilike te debljine. Ovim dodatkom osetićete olakšanje i rasterećenje.

-Naslon za leđa po pravilu bi trebalo da je visine do gornjih uglova lopatice.

-Rukohvati sa strana se preporučuju.

-Prilikom određivanja visine radne stolice, potrebno je da oba stopala budu na podu.

RADNI STO:

I ovde je najvažnije da radna površina stola bude u nivou struka. Ukoliko radite za računarom, pokušajte da makar dodatak radnom stolu za tastaturu bude u nivou struka. Ukoliko je radna površina stola višlja od struka, podignite sedalni deo stolice do visine struka, a da bi Vam stopala imala oslonac, uzmite manju stolicu (hoklicu) te je stavite ispod stopala. Neka vam ona bude oslonac za oba stopala, koje su savijene u kolenima i sa sedalnom površinom zaklapa ugao od 90 stepeni.

AKTIVNOSTI:

* svaka radna aktivnost
* rad za računarom
* peglanje iz sedećeg položaja

 

SAVIJANjA TRUPA (napred – nazad, levo – desno, rotacije, združeni pokreti)
Svaka aktivnost koja je usmerena ispod nivoa struka trebalo bi da se izvede iz čučnja, a ne fleksijom (savijanje trupa napred), bočnom fleksijom (savijanje trupa u stranu) ili rotacijom trupa. Ove aktivnosti najčešće su združene sa podizanjem predmeta i tereta.

Potrebno je da čučnete, obavite aktivnost i ustanete iz čučnja. Pri tom, kičmeni stub stoji pravo. Naročito su interesantne kratkotrajne aktivnosti koje iziskuju brzi pokret savijanja trupa (napred ili u stranu ili združeno i napred i u stranu) čime se mogućnost nastanka lumbalne boli povećava.

Kao posebno loš položaj za lumbalnu kičmu treba navesti pranje veša u kadi, usisavanje i ulazak i izlazak iz automobila.

RUČNO PRANjE VEŠA: Ako već morate da nešto operete, stavite preko kade jednu dasku. Na dasku stavite korito. Ovim ste postigli da radna površina bude u nivou struka. Time štitite lumbalnu kičmu.


USISAVANjE:
Najvažnije je da se pravilno odredi visina rukohvata na ispustu za usisnu cev. Visina rukohvata bi trebalo da je do visine kukova. Izbegavati fleksije, torzije i rotacije trupa. Ukoliko bi trebalo da usisavate ispod nameštaja, kleknite i iz tog položaja usisajte. Kičma mora da Vam stoji pravo.


ULAZAK I IZLAZAK IZ AUTOMOBILA:
Pravilan ulazak i izlazak u i iz automobila je moguć dvojako.

a) kada se vrata automobila otvore, a Vi stojite pored auta, da biste zaštitili kičmu, potrebno je da nogom bliže autu zakoračite u unutrašnjost automobila. Sve vreme se pridržavate za krov ili gornji deo sedišta. Iz tog položaja (jedna noga u autu, druga napolju), sešćete u auto. Pošto ste seli, ubacite i drugu nogu u auto. Voditi računa da Vam kičma stoji pravo.

b) kada se vrata automobila otvore, Vi stojite leđima okrenutim vratima. Iz tog položaja uradićete čučanj i sešćete na sedište auta (noge su van auta). Rukama ćete se osloniti na sedište auta i pomeranjem celog tela (rotiranjem), ubacićete i obe noge u automobil.

Prilikom izlaska iz automobila sled radnji je obratan opisanim.
Ukoliko idete na duži put automobilom, da biste rasteretili lumbalnu kičmu, preporuka je da se iza lumbalne kičme postavi urolani manji peškir.

Jednom kada ovladate ovim tehnikama i uz primenu adekvatnih vežbi, vremenom ćete primetiti kako je Vašoj kičmi lakše, bolovi se smanjuju i mogu nestati. Kada govorimo o vežbama, tu se radi o Reganovim i Mišelovim vežbama. Doktor Džon Regan je američki specijalista za kičmu i hirurg koji je posvetio svoj život i rad na otkrivanju pomoći u otklanjanju leđne boli. Predlog vežbi možete pronaći na njegovom sajtu. 
Mišelove vežbe  sadrže vežbe koje jačaju kičmeni stub i, koliko smo uspeli saznati, u pitanju je splet pilates vežbi istezanjai jačanja mišića. Takođe, svaka zdravstvena ustanova koja u sebi ima službu za fizikalnu medicinu, može pokazati i pomoći u pokazivanju i pravilnom izvođenju ovih vežbi.

I da zaključimo; pravilno držanje tela, izbegavanje nepravilnih položaja, vežbe za jačanje stomačnih i kičmenih mišića, periodična fizikalna terapija, ,zdrav način života, šetnja, plivanje, vožnja biciklom, adekvatna obuća…, sprečavaju i umanjuju posledice, kako spondiloze, tako i ostalih oboljenja kičme i kičmenog stuba.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook

@organvlasti
 • Mood.
.
.
.
#ljubavje #mozenamse
 • Šta je smešno?
.
.
.
#mozeiovako #zenskapodrska #mozenamse #zenezenama #twittercitati #poukadana
 • Raspoloženje petkom.Pošalji osobi koju prepoznaješ u objavi 😏
.
.
.
#petak #raspolozenje #ljubiteljikafe
 • Kristina je istinska #goat Grej anatomije.
.
.
.
#mozenamse #ljubavje #mozeiovako
 • Objasnila 💓
.
.
.
#barbietim #zenskapodrska #mozeiovako #timbarbie
 • Omiljena letnja destinacija?Bilo gde gde je more 🌊
.
.
.
#letovanje #vitaminmore #vodicute #leto2023
 • Pa, lepo je rekla 💗Spremne za #BarbieMovie avanturu?
.
.
.
#instacitati #twittercitati #poukadana #znakoviporrdputa #barbiemanija
 • Odlazak legende 🖤
.
.
.
#janebirkin #modnaikona #zenezenama
 • Poruka dana, nedelje, godine.Jedna jedina Emma Thompson i biser mudrosti ✨Preuzeto sa TT naloga: Dana Berger | Acting coach
.
.
.
#savetdana #mozeiovako #zenakapodrska #vaznoje
Mood.
.
.
.
#ljubavje #mozenamse
Mood. . . . #ljubavje #mozenamse
5 dana ago
View on Instagram |
1/9
Šta je smešno?
.
.
.
#mozeiovako #zenskapodrska #mozenamse #zenezenama #twittercitati #poukadana
Šta je smešno? . . . #mozeiovako #zenskapodrska #mozenamse #zenezenama #twittercitati #poukadana
1 mesec ago
View on Instagram |
2/9
Raspoloženje petkom.Pošalji osobi koju prepoznaješ u objavi 😏
.
.
.
#petak #raspolozenje #ljubiteljikafe
Raspoloženje petkom.Pošalji osobi koju prepoznaješ u objavi 😏 . . . #petak #raspolozenje #ljubiteljikafe
2 meseca ago
View on Instagram |
3/9
Kristina je istinska #goat Grej anatomije.
.
.
.
#mozenamse #ljubavje #mozeiovako
Kristina je istinska #goat Grej anatomije. . . . #mozenamse #ljubavje #mozeiovako
3 meseca ago
View on Instagram |
4/9
Objasnila 💓
.
.
.
#barbietim #zenskapodrska #mozeiovako #timbarbie
Objasnila 💓 . . . #barbietim #zenskapodrska #mozeiovako #timbarbie
4 meseca ago
View on Instagram |
5/9
Omiljena letnja destinacija?Bilo gde gde je more 🌊 . . . #letovanje #vitaminmore #vodicute #leto2023
4 meseca ago
View on Instagram |
6/9
Pa, lepo je rekla 💗Spremne za #BarbieMovie avanturu?
.
.
.
#instacitati #twittercitati #poukadana #znakoviporrdputa #barbiemanija
Pa, lepo je rekla 💗Spremne za #BarbieMovie avanturu? . . . #instacitati #twittercitati #poukadana #znakoviporrdputa #barbiemanija
4 meseca ago
View on Instagram |
7/9
Odlazak legende 🖤 . . . #janebirkin #modnaikona #zenezenama
4 meseca ago
View on Instagram |
8/9
Poruka dana, nedelje, godine.Jedna jedina Emma Thompson i biser mudrosti ✨Preuzeto sa TT naloga: Dana Berger | Acting coach . . . #savetdana #mozeiovako #zenakapodrska #vaznoje
5 meseci ago
View on Instagram |
9/9
@organvlasti
 • Mood.
.
.
.
#ljubavje #mozenamse
 • Šta je smešno?
.
.
.
#mozeiovako #zenskapodrska #mozenamse #zenezenama #twittercitati #poukadana
 • Raspoloženje petkom.Pošalji osobi koju prepoznaješ u objavi 😏
.
.
.
#petak #raspolozenje #ljubiteljikafe
 • Kristina je istinska #goat Grej anatomije.
.
.
.
#mozenamse #ljubavje #mozeiovako
 • Objasnila 💓
.
.
.
#barbietim #zenskapodrska #mozeiovako #timbarbie
 • Omiljena letnja destinacija?Bilo gde gde je more 🌊
.
.
.
#letovanje #vitaminmore #vodicute #leto2023
 • Pa, lepo je rekla 💗Spremne za #BarbieMovie avanturu?
.
.
.
#instacitati #twittercitati #poukadana #znakoviporrdputa #barbiemanija
 • Odlazak legende 🖤
.
.
.
#janebirkin #modnaikona #zenezenama
 • Poruka dana, nedelje, godine.Jedna jedina Emma Thompson i biser mudrosti ✨Preuzeto sa TT naloga: Dana Berger | Acting coach
.
.
.
#savetdana #mozeiovako #zenakapodrska #vaznoje
Mood.
.
.
.
#ljubavje #mozenamse
Mood. . . . #ljubavje #mozenamse
5 dana ago
View on Instagram |
1/9
Šta je smešno?
.
.
.
#mozeiovako #zenskapodrska #mozenamse #zenezenama #twittercitati #poukadana
Šta je smešno? . . . #mozeiovako #zenskapodrska #mozenamse #zenezenama #twittercitati #poukadana
1 mesec ago
View on Instagram |
2/9
Raspoloženje petkom.Pošalji osobi koju prepoznaješ u objavi 😏
.
.
.
#petak #raspolozenje #ljubiteljikafe
Raspoloženje petkom.Pošalji osobi koju prepoznaješ u objavi 😏 . . . #petak #raspolozenje #ljubiteljikafe
2 meseca ago
View on Instagram |
3/9
Kristina je istinska #goat Grej anatomije.
.
.
.
#mozenamse #ljubavje #mozeiovako
Kristina je istinska #goat Grej anatomije. . . . #mozenamse #ljubavje #mozeiovako
3 meseca ago
View on Instagram |
4/9
Objasnila 💓
.
.
.
#barbietim #zenskapodrska #mozeiovako #timbarbie
Objasnila 💓 . . . #barbietim #zenskapodrska #mozeiovako #timbarbie
4 meseca ago
View on Instagram |
5/9
Omiljena letnja destinacija?Bilo gde gde je more 🌊 . . . #letovanje #vitaminmore #vodicute #leto2023
4 meseca ago
View on Instagram |
6/9
Pa, lepo je rekla 💗Spremne za #BarbieMovie avanturu?
.
.
.
#instacitati #twittercitati #poukadana #znakoviporrdputa #barbiemanija
Pa, lepo je rekla 💗Spremne za #BarbieMovie avanturu? . . . #instacitati #twittercitati #poukadana #znakoviporrdputa #barbiemanija
4 meseca ago
View on Instagram |
7/9
Odlazak legende 🖤 . . . #janebirkin #modnaikona #zenezenama
4 meseca ago
View on Instagram |
8/9
Poruka dana, nedelje, godine.Jedna jedina Emma Thompson i biser mudrosti ✨Preuzeto sa TT naloga: Dana Berger | Acting coach . . . #savetdana #mozeiovako #zenakapodrska #vaznoje
5 meseci ago
View on Instagram |
9/9