Zdravlje žene

Zdravlje grudi u Srbiji

Zdravlje grudi u Srbiji
Podeli dalje

Danas je Međunarodni dan borbe protiv raka dojke, a zdravlje grudi u Srbiji je na alarmantno nezadovoljavajućem nivou.

 

I vrapci na grani sad već znaju da je rak dojke najčešći oblik raka od kojeg obolevaju i umiru žene širom sveta, pa tako i u Srbiji. Svake godine, od ove bolesti razboli se oko 4000 žena, a njih 1600 premine i statistika kaže da jedna od osam žena tokom svog života oboli od raka dojke.

Postoji li način da se statistika promeni?
Iako zvanične američke preporuke danas nalažu da se ne rade samopregledi, a mamografija odloži za kasniji životni period, redovni samopregledi JESU jedan od najboljih načina za prevenciju i rano otkrivanje raka dojke koji je – otkriven u početnom stadijumu – izlečiv u više od 90% slučajeva!

Iako mislimo da mnogo toga znamo i da je priča o prevenciji i ranom otkrivanju možda suvišna, dokle god postoje žene koje ne idu redovno na kontrole, preskaču preglede i ne kontrolišu svoje grudi kod kuće – ne treba stati i odustati od podizanja svesti i edukacije o tome šta svaka od nas može i treba da uradi kako bi se zaštitila i umanjila šanse od dobijanja raka dojke.

 

Zdravlje grudi u Srbiji

Nedostatak informacija na zvaničnim medicinskim kanalima o skriningu raka dojke ne treba da su izgovor da ne povedemo više računa o sebi i zdravlju svojih grudi. Postoji obilje informacija na internetu, neke od njih se nalaze i na Roze Trasa blogu; ne budite lenje, ne čekajte neki bolji/zgodniji trenutak – ako još niste, zakažite kontrolu i uradite samopregled grudi.

 

zdravlje_grudi_u_srbiji_v

 

Milion je razloga da povedete računa o sebi i svom zdravlju, odaberite jedan i krenite još danas.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook