Zdravlje žene

Epidemija herpesa u svetu – stručnjaci upozoravaju

Epidemija herpesa u svetu – stručnjaci upozoravaju
Podeli dalje

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svetom vlada prava epidemija herpesa: gotovo 4 milijarde ljudi ispod 50 godina ima u sebi virus oralnog herpesa!

 

Studija koju je sprovela SZO (Svetska zdravstvena organizacija), objavljena je prošle srede i ukazuje na zabrinjavajuću činjenicu da pola sveta u sebi nosi HSV-1 virus herpesa koji se prenosi usta-na-usta kontaktom, a manifestuje se u vidu hladnih čireva na ustima. Rezultati su bazirani na istraživanju koje je rađeno 2012. godine i upoređeno sa rezultatima dobijenim iz istraživanja 2013. godine.

Iako herpes nije bolest od koje se umire, ovako veliki porast jasno ukazuje na činjenicu da je neophodna edukacija, kao i bolji pristup lečenju – bilo oralnog, bilo genitalnog oblika herpesa koji je takođe u porastu, a izaziva ga virus HSV-2 (prenosi se putem koža-na-kožu kontakta). Edukacija je naročito važna za mlađi uzrast, pre nego što se upuste u seksualne odnose, kako bi rizik od oboljevanja bio što manji.

 

Šta je oralni herpes?

 

Oralni herpes je visoko zarazni virus koji se prenosi oralnim putem i izaziva hladne čireve iliti groznicu na usnama. Do zaraze najčešće dolazi u dečijem uzrastu i infekcija se nikada u potpunosti ne otkloni iz organizma, ostavljajući doživotnu mogućnost za ponovnim simptomatičnim i asimptomatičnim epizodama tokom života. U ređim slučajevima, infekcija može dovesti do ozbiljnih komplikacija, kao što je encefalitis (akutno zapaljenje mozga).

 

Lečenje

 

Za vreme trajanja oralnog herpesa, treba izbegavati fizički kontakt: grljenje, ljubljenje i slično jer se virus tako lako prenosi; eventualne plikove nikako ne treba dirati, već ih pustiti da sami prođu (u slučaju da su uporni, kontaktirati lekara/farmaceuta i uzeti preporučenu mast); što više odmarati i pojačati higijenu ruku.


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook