Zdravlje žene

Zdravstvene koristi od zagrljaja

Zdravstvene koristi od zagrljaja
Podeli dalje

Koristi od zagrljaja su višestruke, čak i u zdravstvenom smislu, evo i kako.

 


Zagrljaj na dan može biti nova jabuka na dan, jer su zdravstvene koristi od zagrljaja višestruke – prema rezultatima istraživanja sprovedenog prošle godine u Americi, na uzorku od 404 zdravih odraslih ispitanika. Istraživanje je utvrdilo da ljudi koji su grljeni imaju manje šanse da se  razbole od prehlade, a oni koji su se prehladili, imali su manje simptome ako su imali zagrljajnu podršku.

zdravstvene-koristi-od-zagrljaja-v

Prema rečima Sheldona Cohena, profesora psihologije na Carnegie Mellon univerzitetu i nosioca istraživanja, „grljenje štiti ljude koji su pod stresom od povećanog rizika od prehlade koja je često povezana sa stresom„. Prema njemu, grljenje je marker intimnosti koji pomaže da se stvori osećaj utočišta i zajedništva u neprijatnim situacijama.

Grljenje je marker intimnosti i pomaže da se generiše osećaj da su drugi tu uz tebe. Prema pojedinim stručnjacima, prednosti grljenja su u tome što podstiču proizvodnju oksitocina – hormona sreće i vezivanja, koji popravlja raspoloženje i ponašanje.

zdravstvene-koristi-od-zagrljaja-v1

Zaključak? Nema te loše situacije koju jedan (ili više) zagrljaj ne može da reši ili bar ublaži, a čak i ako ste prehlađeni ili boesni, ne morate se previše udaljavati od bliskih vam osoba. Kao što su vam potrebni hrana i vežbanje, tako vam i dnevna doza zagrljaja pomaže da se osećate i budete bolje.


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook