Zdravlje žene

Johnson&Johnson puderi izazivaju rak?

Johnson&Johnson puderi izazivaju rak?
Podeli dalje

Ako je tačno da Johnson&Johnson puderi izazivaju rak, onda je ova presuda prva od mnogih koju kompanija može očekivati u narednom periodu.

 

Američka (pa i svetska javnost) iznenađena je odlukom suda u državi Missouri koja Johnson&Johnson obavezuje da isplati 72 miliona dolara porodici žene koja je preminula od raka jajnika, nakon što je 35 godina koristila upravo puder i kupku ove kompanije za negu intimne regije.

 

Kako je sud došao do ovakve odluke?

 

Prema pisanju Reutersa, kompanija Johnson&Johnson se suočava sa tvrdnjama da je, u nameri da poveća prodaju, decenijama krila od potrošača da njihovi proizvodi koji sadrže talk mogu izazvati rak zbog čega je, samo u Missouriju, predato oko 1000 slučajeva optužbe i još 200 u New Jerseyu.

U ovom slučaju koji je prvi te vrste, porota je kompaniju proglasila odgovornom za prevaru, nemar i zaveru, te je jučerašnja odluka suda ta da porodici isplate 10 miliona dolara za stvarnu odštetu i još 62 miliona dolara za kaznenu odštetu.

Predstavnica kompanije Carol Goodrich  je vidno razočarana odlukom suda i u izjavi je rekla sledeće:

 

„Nemamo veću odgovornost od one koja se tiče zdravlja i bezbednosti naših potrošača i razočarani smo ishodom suđenja. Saosećamo sa porodicom tužioca, ali čvrsto verujemo da je bezbednost našeg kozmetičkog pudera potkrepljena višedecenijskim naučnim dokazima“.

 

Biće da je ovo samo prva od mnogih presuda koje čekaju kompaniju, budući da su suđenja za nove slučajeve već zakazana za kasnije ove godine.

Da li je ovo primer koji će podstaći sve nas da povedemo više računa o svom zdravlju i proizvodima koje koristimo, kao i primer koji će same kompanije nagnati da se ponašaju odgovornije prema svojim potrošačima? Šta vi mislite o ovoj vesti i koliko zaista znamo o proizvodima koje koristimo za svoju i dečiju higijenu?


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook