Zdravlje žene

Ženama treba više sna nego muškarcima

Ženama treba više sna nego muškarcima
Podeli dalje

Kako prenose svi mediji, ženama treba više sna nego muškarcima, rezultat je istraživanja sprovedenog od strane britanskih naučnika koji se bave izučavanjem spavanja.

 

Kako navode, žene imaju kompleksniji mozak od muškaraca, zbog čega nam je potrebno više sna kako bi se odmorile i prikupile snagu za novi dan. I ne samo to, ženski mozak snažnije radi tokom dana, više se troši i umara zbog čega je neophodno omogućiti mu dovoljno vremena da se oporavi i popravi sam sebe, prema rečima autora studije Jima Hornea, direktora Centra za istraživanje sna na univerzitetu Llozghborough u Velikoj Britaniji.

 

„Tokom dubokog sna, korteks se – deo mozga odgovoran za memoriju razmišljanja, jezika i slično – odvaja od čula i ulaz u režim oporavka. Što više mozga koristite tokom dana, potrebno vam je više odmora i spavanja“.

 

A zašto žene snažnije koriste mozak, logično je pitanje? Pa, odgovor leži u našoj umetnosti multitaskinga i fleksibilnosti da radimo više stvari odjednom – nešto čemu muškarci nisu skloni, a zbog čega nam se mozak više troši i umara te mu je, logično, potrebno i više sna od minimum 20 minuta pa do znatno više.

Istraživanje je pokazalo i da nedostatak sna kod žena izaziva brojne neželjene efekte kao što su povećan nivo psihološkog stresa, uvećan osećaj neprijateljstva, ljutnje i depresija.

ženama-treba-više-sna-v

Ovim istraživanjem ne samo da smo dobile priznanje u umnom radu, već su i posporođajna depresija u trudnoći i nakon rođenja deteta dobile objašnjenje.

 

Izvor


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook