Posao

Istraživanje stanja porodičnih firmi u Srbiji

Istraživanje stanja porodičnih firmi u Srbiji
Podeli dalje

Centar za edukaciju Pro Educa u saradnji sa Adižes Institutom sprovodi ovogodišnje istraživanje stanja porodičnih firmi u Srbiji s ciljem prikupljanja informacija o stanju i statusu porodičnih firmi u našoj zemlji. Istraživanje će se realizovati u periodu od 16.02.2015. do 15.03.2015. godine.

 


Porodični biznis u Srbiji je zapostavljen i do sada nije uspeo da obezbedi adekvatan održiv razvoj. Ova činjenica je uslov i razlog za pokretanje projekta „Porodične firme – stub razvoja ekonomije Srbije“. Projekat je pokrenuo Centar za edukaciju „Pro Educa“, u okviru kojeg kroz edukaciju, istraživanja, promociju pozitivnih primera i praksi, povezivanje i razmenu iskustava teži da podigne svest o značaju porodičnih firmi za funkcionisanje, napredovanje i razvoj privrede Srbije.

Cilj projekta je da ukaže na specifične probleme porodičnih firmi koje čine veliku većinu u strukturi ukupne privrede, da ukaže na problem generacijske tranzicije koji je jedan od ključnih izazova od kojih zavisi opstanak i budućnost svake porodične firme i da predstavnicima porodičnih firmi učini dostupnim predloge i mogućnosti za prevazilaženje istih i povećanje šansi za dugoročnu održivost i kontinuirano povećanje uspešnosti.

istraživanje_stanja_porodičnih_firmi_u_srbiji_v
Drugu godinu zaredom učešćem porodičih firmi u popunjavanju upitnika doći će se do potpunijih saznanja kakav je položaj porodičnih firmi u Srbiji, koje su prepreke sa kojima se preduzetnici suočavaju u svakodnevnom radu, načinima na koji ih prevazilaze i rešavaju i planovima za budući razvoj porodičnog biznisa. Istraživanje će pružiti pregled kakvu strategiju država ima prema ovim firmama i na koje načine bi dodatno mogla da pomogne razvoj ove sfere biznisa koja se svakodnevno suočava sa brojnim izazovima. Osim toga, istraživanje će omogućiti poređenje ovogodišnjeg stanja porodičnih firmi u Srbiji u odnosu na prošlogodišnja istraživanja, kao i poređenje statusa porodičnih firmi u Srbiji sa zemljama ragiona, ali i sveta.

Istraživanje o stanju i položaju porodičnih firmi se, osim u Srbiji, sprovodi u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Bugarskoj i Albaniji.

Pozivamo sve zainteresovane da uzmu učešće u istraživanju o statusu i stanju porodičnih firmi u Srbiji. Za popunjavanje upitnika potrebno je oko 15 minuta, a upitnik je dostupan ovde.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment