Posao

Kako se pripremiti za intervju

Kako se pripremiti za intervju
Podeli dalje

U današnje vreme kada je poslovnih ponuda malo, a konkurencija po jednom radnom mestu velika, treba znati sve cake i trikove dobre pripreme za poslovni intervju, kako bi ostavili što bolji utisak i privoleli potencijalnog poslodavca da se odluči baš za nas.

U današnje vreme kada je poslovnih ponuda malo, a konkurencija po jednom radnom mestu velika, treba znati sve cake i trikove dobre pripreme za poslovni intervju, kako bi ostavili što bolji utisak i privoleli potencijalnog poslodavca da se odluči baš za nas.

Šta trebate da znate

•    Nema popravnog za prvi utisak. Eventualno kašnjenje, slab stisak ruke, neuredna odeća ili šminka…kako Vas poslodavac prvi put doživi i kako nastupite, umnogome utiče na pozitivnu ili negativnu odluku. Ma koliko nepotrebno Vam se činilo da to pominjemo – nemojte kasniti! Iznenadili biste se da znate u kolikoj je meri ovo (nažalost) uobičajeno za kandidate. Dobro odaberite garderobu za intervju, ne mora da je nova, ali obavezno da je čista, primerena tipu sastanka i firmi u koju idete na razgovor i uredna. Isto se odnosi i na šminku.

•    Odluka se donosi u prvih 10 minuta i manje. Prvih par minuta su od najveće važnosti jer većini poslodavaca upravo toliko treba da odluči jeste li za dalji krug ili ne. Vežbajte kod kuće nastup, način i ton razgovora tj. predstavljanja sebe. Budite vedri ali i samouvereni, blagi ali i odlučni, sa obe noge čvrsto na zemlji i nećete pogrešiti.
•    Iskustvo je važno, ali podjednako važni su i društvena povezanost i kvalitetna interesovanja. U današnje vreme ekspanzije socijalnih mreža i samog interneta, neophodno je da ste prisutni tamo. Imate Facebook profil? Ažurirajte ga tako da govori reprezentativno o Vama; sklonite fotografije koje Vas mogu prikazati u ne baš prigodnom svetlu; isto se odnosi i na Twitter nalog – pazite šta i kako pišete, ako ne želite da ispadnete neprikladni. Danas je uobičajeno da poslodavac potraži dodatne informacije o Vama na internetu. Pomaže i da imate Linkedin profil – svi ovi socijalni web alati pomažu da poslodavac stekne sliku o Vama i Vašoj reputaciji; potrudite se da sve doterate i realno uredite kako biste se prikazali u najboljem svetlu.
•    Ne očekujte detalje odbijanja. Ako i ne budete odabrani za željenu poziciju, nemojte misliti da ćete dobiti poziv ili mail sa navedenim razlozima za odbijanje. Kompanije nemaju naviku da detaljišu oko toga, u najboljem slučaju, dobićete generički odgovor tipa  “Zahvaljujemo se na odazivu, ali odlučili smo se za drugog kandidata, a Vaše podatke ćemo sačuvati u našoj arhivi, za neki sledeći put“. Pokušajte sami otkriti šta je moglo presuditi da se ne odluče za Vas tako što ćete ponoviti intervju pred prijateljima i tako eventualno saznati šta su bile mane ili gde ste pogrešili. Učite iz svakog intervjua.
•    Ne budite prepotentni. Znate da ste vrsni stručnjak u svojoj oblasti, imate relevantnu reputaciju i o Vama se dosta dobrog zna…sve to nije razlog da nastupite previše samouvereno. Čak i ako intervju protekne više kao ćaskanje sa prijateljima nego razgovor za posao, ne znači da ćete dobiti posao. Nemojte zaboraviti da, iako ste sve to što jeste, novi ste u kompaniji u kojoj aplicirate; tek Vam predstoji vreme za impresioniranje svojim znanjem i veštinama; na razgovoru se koncentrišite da ista umereno prezentirate.
•    Ne opterećujte potencijalnog poslodavca pozivima i mailovima. Kod nas je ovaj način ponašanja u začetku, ali je u tolikoj meri zastupljen, da polako postaje ozbiljna greška. Razgovor je protekao u redu i rečeno Vam je da ćete biti obavešteni, ali ništa se ne dešava već nedelju-dve dana. Česta greška dosta kandidata je da pozivaju kompanije i šalju im mailove sa pitanjima zna li se nešto više o narednom krugu, da li je izabran kandidat i slično. Ovakvim ponašanjem rizikujete da ispadnete dosadni i utičete da se poslodavac ne odluči na vas. Ako je proteklo duže od deset dana od razgovora, u redu je da pozovete ili pošaljete jedan mail i to je sve. Ako ni posle toga ne dobijete nikakav povratni odgovor, znate šta Vam je činiti – tražite posao dalje.

Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook