Posao

Koja pitanja postaviti na razgovoru za posao

Koja pitanja postaviti na razgovoru za posao
Podeli dalje

koja pitanja postaviti na razgovoru za posaoSastavni deo svakog razgovora za posao je i deo u kojem vi postavljate pitanja potencijalnom poslodavcu. Šta pitati a da ne ispadnemo neumesni, neozbiljni, neprofesionalni i slično?

Sastavni deo svakog razgovora za posao je i deo u kojem vi postavljate pitanja potencijalnom poslodavcu. Šta pitati a da ne ispadnemo neumesni, neozbiljni, neprofesionalni i slično?
 
U odnosu na ranije godine (90-te u mom slučaju), danas je neumesno na prvom intervjuu pitati za platu, beneficije, unapređenje. Kako ne biste ispali samoživi i nadobudni, nemojte direktno postaviti ova pitanja, već pre uopšteno pitajte kakve su mogućnosti za napredovanje unutar firme u kojoj želite da radite. Pored toga, možete pitati i nešto tipa: Kakav posao mogu očekivati da radim prve godine?, kako biste stekli okvirnu sliku onoga što vas čeka. Takođe, nemojte upasti u zamku i pitati nešto tipa – šta je to zbog čega bi vas odbili za poziciju za koju aplicirate, već pitajte koje kvalifikacije pretpostavljeni traži za to radno mesto.
Kada su u pitanju detalji oko vašeg potencijalnog radnog mesta, nemojte tražiti od ispitivača da vam ‘u sitna crevca’ objašnjava šta je to što biste trebali da radite – ovo vas direktno može eliminisati sa pozicije za koju aplicirate. Umesto toga, pitajte kako bi trebalo da izgleda jedan vaš prosečan radni dan. Takođe, možete pitati i za načine na koje će se meriti vaš radni učinak – ovo su pitanja koja potencijalnom poslodavcu ukazuju da ste profesionalac,  da vam je stalo da pokažete šta i koliko znate, ali i da vas zanima na koji način će se to vrednovati.
Ako ne znate šta da pitate, nemojte to zamaskirati nekim trivijalnim pitanjima poput: Koliko aplikanata imate?  Ili Da li često objavljujete ovaj konkurs? – delovaćete neozbiljno i krajnje neprofesionalno. Čak i ako ne želite ništa da pitate ili da saznate nešto konkretnije, uvek možete pitati koliko brzo možete očekivati odgovor. Bolje je imati i jedno pitanje nego nijedno i time delovati potpuno nespremno i nezainteresovano. U ovom slučaju, odgovaraće i da pitate kada najranije očekuju da odabrani kandidat počne sa radom.
Neka od uopštenih pitanja, a koja vam mogu koristiti, su i:
–   Koje vam je radno vreme i radi li se vikendom?
Kakva je politika po pitanju prekovremenog rada?
–  Koliko krugova će biti u odabiru kandidata?
U svakom slučaju, najbitnije je dobro se pripremiti za razgovor. Nijedan poslodavac ne voli i neće odabrati kandidata koji se prethodno nije informisao o firmi u kojoj aplicira i koji nema baš ništa da pita. Nadam se da će vam ova pitanja biti od koristi i pomoći da dobijete posao kakav želite.
 
 

Podeli dalje

2 komentara

Click here to post a comment

Facebook