Posao

Rešavanje sukoba na poslu

Rešavanje sukoba na poslu
Podeli dalje

Kao i u drugim sferama života, tako i u poslovnom okruženju ponekad dođe do nesuglasica i eventualnih sukoba sa kolegama. Ipak, posao j posao i, bez obzira n prirodu sukoba, trebamo se ponašati profesionalno i rešiti problem na miran način. Nigde ne piše da se trebamo voleti i (privatno) družiti, ali ako ne postoji zdrava saradnja između kolega, kako će se uspostaviti zdrav odnos prema klijentima?
 

sukobi na posluKao i u drugim sferama života, tako i u poslovnom okruženju ponekad dođe do nesuglasica i eventualnih sukoba sa kolegama. Ipak, posao j posao i, bez obzira n prirodu sukoba, trebamo se ponašati profesionalno i rešiti problem na miran način. Nigde ne piše da se trebamo voleti i (privatno) družiti, ali ako ne postoji zdrava saradnja između kolega, kako će se uspostaviti zdrav odnos prema klijentima?
 
Osnovni savet je da se, kada se i nađete u takvoj nekoj situaciji, ne ponašate kao da znate razlog zašto je kolega takav. Umesto toga, usmerite svoju pažnju i napore ka rešavanju sporne situacije a ne njegovog ili njenog života. Isto tako, u situacijama kada dođe do neslaganja, ne dozvolite emocijama da nadvladaju logiku i zdrav razum; ostanite smirene, kako biste imale kontrolu nad situacijom, da bi se mogla rešiti na miran način.

U toku rasprave, nemojte biti tvrdoglave i čvrsto se držati svojih argumenata – takvo ponašanje nije dobro ni za kolektiv, ni za Vas same. Umesto toga, saslušajte drugu stranu i pokušajte zajedno pronaći kompromis; u poslu, kao i svuda, kompromis je (većinom) zlatno rešenje. Naravno, ako je neko od vas još uvek „usijan“, sačekajte da prođe neko vreme, pa onda pristupite rešavanju problema hladnih glava.

Ne koristite spornu situaciju za izvlačenje grešaka iz prošlosti – prebacivanje nije dobro, ako mislite da rešite sukobe i imate zdravu radnu sredinu. Rešavanje spornih situacija, kao i sam poslovni odnos treba da su usmereni prema sadašnjosti i budućnosti, kako bi se stekla jedna zdrava sredina i zdrav radni odnos – kako između zaposlenih, tako i prema klijentima.

Ako ne možete da se snađete u rešavanju problema, ili ne znate kako dalje – uvek možete potražiti pomoć od prijatelja. Ako ništa drugo, dobićete uvid u stvari iz drugačijeg i objektivnijeg ugla i drugo mišljenje, nakon čega možete doći i do rešenja. Važno je da u takvim situacijama ne tražite krivca u Vama ili kolegi, već da svoju pažnju usmerite ka rešenju konflikta – krivi ili ne, ako se sukobi ne reše, kolektiv će Vas smatrati podjednako krivom za narušavanje radne atmosfere.

Ako sukob i dalje ne prestaje, ne preostaje Vam ništa drugo, do razgovora sa pretpostavljenim, na miran i staložen način. Ovu metodu koristite samo i ako ništa drugo ne pomaže i pričajte o problemu, često odlaženje kod pretpostavljenog iz istih ili sličnih razloga može izgledati kao da ste nesposobne da rešite svoje probleme.

 
 

Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook