Posao

Saveti za bolji CV

Saveti za bolji CV
Podeli dalje

Svako malo, HR agencije i firme koje se bave regrutovanjem kadra, izbace neke novotarije iz oblasti pravilnog i dobro napisanog CV-ja, stoga, saveti za bolji CV pomoći će da budete u toku i popravite svoju biografiju.

 

Po nekim najnovijim preporukama, termin “odgovorna za_________” se više ne gleda tako blagonaklono kao ranije. Razlog leži u činjenici da je odgovornost sastavni deo posla i navodeći ga na taj način, izgledate kao prosečni neinspirisani zaposleni koji mehanički obavlja svoje radne obaveze. Umesto toga, koristite termine poput “uspela”, “vodila” i ostale jake odlučujuće glagole. Najbolje je bukvalno taksativno navesti prethodna radna iskustva i to na sledeći način:

–    Ime firme

–    Pozicija

–    Opis posla:

Takođe, termin “iskustvo”mogli biste zameniti terminom “dostignuća”, razlika se vama možda čini minornom, ali za HR profesionalce ona govori dosta toga – iskustvo je nešto što vam se desi, dostignuća sami jurite i ka njima težite. Dostignuća su rezultati koje ste lično ostvarili izvršavajući određene poslovne zadatke. Navedite ih u svom CV-ju na način koji će naglasiti i promovisati vaše sposobnosti, a koje su od bitnog značaja za vašeg budućeg poslodavca. Svi poslodavci žele radnika koji će dodati vrednost već postojećem timu, pa tako i samoj firmi/kompaniji. Dobri ste u podsticanju produktivnosti, poboljšanju morala zaposlenih, možete podići profit ali i smanjiti rashode kompanije – navedite to. Na taj način, potencijalnom poslodavcu ukazujete da ste svojim ličnim radom i zalaganjem doprineli firmi koja je od toga imala dodatne koristi.

 

Izbacite iz svog rezimea termin “timski igrač“. U današnje vreme, vrlo je mali broj poslova koji ne uključuje rad sa nekim drugim. Umesto toga, navedite konkretan primer timske situacije u kojoj ste se odlično pokazali. Isto se odnosi i na “spremnost rada pod pritiskom”, kao i “odlične organizacione i liderske veštine”. Umesto stereotipnih fraza, navedite konkretne primere situacija u kojima ste na uspešan način prevazišli probleme kratkog roka, od haotičnog projekta napravili uspešno zaključen posao i slično. Poslodavci i stručnjaci iz HR-a će to mnogo više ceniti.


Imajte na umu da svaki CV prilagodite random mestu za koje aplicirate;
jedna od najčešćih i najgorih grešaka je da šaljete jedan stereotipan CV na širok dijapazon oglasa – osim što ćete ispasti neozbiljni, i da ste najveći stručnjak u nekoj od poslovnih oblasti, izgubićete na kredibilitetu. Ne preterujte sa dužinom, budite jasni i konkretni; nemojte lagati i preuveličavati – pre ili kasnije, sve se otkrije. Fotografija treba da bude isključivo poslovna – košulja i blejzer ili pristojna tunika/džemper – za muškarce kravata. Fotografije iz kojih se očigledno vidi da su usnimljene na venčanjima, žurkama, rođendanima, plažama (o, da, ima i takvih grešaka) ili isečene iz grupne fotografije izbegavajte – bolje je i ne staviti ništa, nego ispasti, u najmanju ruku, smešan.

 

Jednom kad završite sa prepravkom svog CV-ja, dajte ga na uvid nekome u koga imate poverenja; uvek je dobro saslušati i drugo mišljenje i sagledati stvari iz nekog drugog ugla. Ovo će vam pomoći da saznate jeste li svoj rezime napisali pravilno i na odgovarajući način i da, eventualno, ispravite greške koje ste prevideli.


Podeli dalje

2 komentara

Click here to post a comment

  • Hvala na ovim detaljnim savetima, znače mi da se prekontrolišem i ispravim greške koje sam možda usput napravila. Vrlo ste konkretno naveli prednosti i mane termina koji se često koriste u pisanju radne biografije, tako da je tekst od velike pomoći.

Facebook