Saveti

3 recepta za sreću

3 recepta za sreću
Podeli dalje

Harvardski psihijatri otkrili 3 recepta za sreću koja definitivno pomažu da pronađemo ono za čim svi žudimo.

 

Prema pisanju Business Insidera, istraživanje koje je započeto još 1938. godine otkrilo je 3 recepta za sreću koja rade! O da, sreća je jedna od najvažnijih stvari u životu a opet jedna od najtežih za analizu, zbog čega je ovo istraživanje veoma važno. Psihijatar Robert Waldinger, direktor Harvardske studije o razvoju odraslih, u svom TED govoru je zaključio sledeće:

 

Kvalitetni odnosi su ono što nas čini srećnijim i zdravijim.

 

U istraživanju su učestvovale 2 grupe muškaraca koji su praćeni 75 godina i to:

 

  • 456 tinejdžera uzrasta od 12 do 16 godina koji su odrasli u gradskom delu Bostona
  • 268 studenata II godine Harvarda

 

Učesnici su anketirani o njihovim životima, kvalitetu brakova, zadovoljstu poslom, društvenim odnosima svake dve godine; a praćeno je i njihovo zdravstveno stanje svakih 5 godina.

3-recepta-za-sreću-v

A evo i koja su to tačno 3 recepta za sreću:

1. Bliski odnosi

Utvrđeno je da su muškarci iz obe grupe koji su ostali bliski sa svojim porodicama, prijateljima i zajednicom u kojoj žive, srećniji i zdraviji u odnosu na one koji to nisu. Takođe rezultati su pokazali da ti muškarci žive duže. U poređenju, oni muškarci koji su izjavili da su usamljeni, osećali su se manje srećno i imali su gore fizičko i mentalno stanje od one grupe koja je bila društvenija.

2. Kvalitet odnosa

Kvalitet, a ne kvantitet je ono što je važno i što doprinosi da budemo srećniji i zdraviji. Onim muškarcima koji su ostali u braku u kojem imaju trzavice, stalne prepirke i svađe, rezultati su pokazali da su manje srećni od onih koji nisu u braku uopšte.

3. Stabilni brakovi

Bliski i kvalitetni odnosi nisu dobri samo po naše fizičko zdravlje, već su blagotvorni i za psihu. Rezultati istraživanja su pokazali da ljudi koji su ostali u braku koji je bez trzavica i problema do 50-te godine imaju bolju memoriju i mentalnu očuvanost u kasnijem životu, od onih koji su se razveli ili imaju nestabilne brakove.

Sve ovo ukazuje da su jake i stabilne veze ključne za naše zdravlje i kvalitet života.

3-recepta-za-sreću-v1

 

Poslušajte poučan i inspirativan TED govor dr Waldingera i pokušajte da na sebi primenite ova 3 recepta za sreću, naizgled tako poznata i jednostavna, a opet (pre)često zanemarena.
 

 

Da li biste dodali još neki recept?

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook