Saveti

4-7-8 tehnika disanja za kvalitetniji san

4-7-8 tehnika disanja za kvalitetniji san
Podeli dalje

Jeste li znali da postoji 4-7-8 tehnika disanja koja je naučno dokazana da obezbeđuje lak i kvalitetan san?

Za sve vas koji imate problem sa spavanjem, bilo da je u pitanju loš krevet, premor, iscrpljenost ili nečista savest (što bi stari rekli), evo o čemu se radi.

4-7-8 je tehnika disanja koju je osmislio dr Andrew Weil, koji ga je proglasio za prirodno sredstvo za smirenje nervnog sistema. U pitanju je sistem koji je usvojen iz vežbi joge, tačnije pranajame prakse što u prevodu znači „regulacija disanja“. Dr Weil ju je razvio kao način da se telo bukvalno ušuška u stanje duboke relaksacije. Svrha ove tehnike disanja jeste da se smanji stres, uspostavi ravnoteža u telu i svim organima i tkivima da neophodni podsticaj kiseonika. Na taj način se, istovremeno, dolazi i do lakog i kvalitetnog sna, jer se telo i um usporavaju.

Kako se praktikuje 4-7-8 tehnika disanja?

Bilo da sedite ili ležite, važno je da zauzmete udoban položaj, bez potrebe za pomeranjem, zatim primenite sledeća 4 koraka.

  • Stavite vrh jezika tik iza gornjih prednjih zuba, na samom grebenu usne duplje, pre nego što glasno izdišete kroz usta kako biste napravili zvuk brujanja.
  • Nakon toga, zatvorite usta i udahnite kroz nos brojeći do 4.
  • Zadržite dah dok brojite do 7, zatim ponovo izdahnite kroz usta kao iz prvog koraka, ovog puta brojeći do 8.
  • Ciklus ponoviti 4 puta.

Prema tvrdnjama dr Weila, najvažniji deo kod ove tehnike disanja je upravo zadržavanje vazduha, jer taj korak omogućava kiseoniku da zaista procirkuliše kroz telo, a upravo to je ono što vas relaksira. Ova vežba je suptilna kad je prvi put izvodite, a vremenom i redovnim ponavljanjem samo dobija na snazi i učinkovitosti. Ponavljajte vežbu najmanje dva puta dnevno i tokom prvog meseca, nemojte ciklus ponavljati više od 4 puta. Dajte telu vremena da se navikne na ritam i takvu vrstu opuštanja.

Pored toga što pomaže kod spavanja, ova tehnika disanja je učinkovita i u stresnim situacijama. Kad osetite da ćete eksplozivno reagovati, ili vidite da predstoji neka stresna situacija, posegnite za ovom vežbom i skoro trenutno ćete primetiti smirujuće efekte.


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook