Saveti

5 hobija koji vas čine pametnijim

5 hobija koji vas čine pametnijim
Podeli dalje

Mozak je kao mišić kojeg treba trenirati da ne propadne, zato evo 5 hobija koji će učiniti da mozak radi punom parom!

Brojna istraživanja su pokazala da redovno treniranje mozga i kreativna stimulacija povećavaju IQ zato – odložite daljinski i prionite na jedan od hobija koji garantovano čine da budemo pametniji!

1. Vežbanje
Fitnes, aerobik, teretana, trčanje, plivanje, vožnja bicikla, zumba… Redovno vežbanje poboljšava dugoročno pamćenje i pomaže da prepoznamo i razlikujemo poznate objekte u masi.

5-hobija-koji-vas-čine-pametnijim-v

2. Sviranje instrumenta
Sviranje muzičkog instrumenta poboljšava kognitivne veštine i akademska dostignuća, a poznato je da deca koja sviraju imaju bolje verbalno izražavanje i brže se razvijaju.

3. Igranje video igara
Da, da, dobro ste pročitali. Igranje igrica u trajanju od svega 30 minuta dnevno poboljšava strateško planiranje mozga, motoričke veštine i navigaciju u prostoru!

4. Učenje jezika
Učenje jezika nije samo korisno kad idete na putovanja van zemlje, dokazano je da ovaj hobi usporava starenje mozga  i poboljšava planiranje i izvođenje zadataka.

5-hobija-koji-vas-čine-pametnijim-v1

5. Čitanje
Hobi koji je najlakše započeti i najteže za ostaviti, čitanje je dokazano blagotvorno za treniranje moždanih vijuga. Osim toga što poboljšava i obogaćuje rečnik, čitanje pomaže u stimulaciji vida, jezika i asocijativnom (mehaničkom) učenju.


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook