Saveti

5 koraka do boljeg sna

5 koraka do boljeg sna
Podeli dalje

Ako imate problem sa odlaskom na spavanje, neka vam ovih 5 koraka do boljeg sna priskoče u pomoć i otklone sve tegobe.

 

Nedostatak sna ili loš kvalitet istog itekako utiče na naše ponašanje i funkcionisanje tokom dana. Jasno je da se negativno odražava na našu produktivnost i koncentraciju i jasno je da treba poraditi na tome da se kvalitet sna poboljša i popravi. Zato i prenosimo savete dr Oza poznatog američkog kardiohirurga i autora istoimene emisije, koji nam preporučuje sledećih 5 koraka do boljeg sna:

#1 Započnite dan doručkom koji je bogat Omega-3 masnim kiselinama

Doručak je najvažniji obrok dana, ali je istovremeno i odličan način da sebi obezbedite kvalitetan san – ako ga pripremate sa namirnicama koje su bogate Omega-3 masnim kiselinama! Ove namirnice smiruju anksioznost i pomažu telu da proizvodi hormone neophodne za noćni san. Dovoljno je da u doručak dodate čia ili semenke lana, a možete i orahe – 600mg je optimalna dnevna doza koja vam je potrebna – što je oko 4 kašike lanenog semena.

5-koraka-do-boljeg-sna-v1

#2 Ograničite unos kofeina

Kafa je bogata antioksidantima koji nam pomažu u borbi protiv bolesti, ali ako je pijemo poslepodne, potpuno nas poremeti za noćni san jer ostaje satima u našem organizmu, onemogućavajući nam da brzo i kvalitetno zaspimo. Zaštitite svoj san tako što ćete izbegavati kafu posle 14 časova.

#3 Zabranite sebi kasne obroke

Iako teška jela i alkohol u večernjim časovima učine da se osećamo pospano, oni zapravo potkopavaju san jer će učiniti da teško zaspite i još ćete se buditi noću zbog sporijeg varenja hrane. Izbegavajte ove situacije tako što ćete doslovno zabraniti sebi kasne obroke – naviknite se da ne večerate nakon 19 časova – što podrazumeva da ne uzimate nikakve grickalice takođe.

#4 Spavaća soba neka je rashlađena

Razna istraživanja su pokazala da osobe koje pate od nesanice imaju topliju temperaturu tela od “normalnih” spavača, te se preporučuje da u spavaćoj sobi temperatura bude između 18 i 20 stepeni.

5-koraka-do-boljeg-sna-v

#5 Ne koristite pilule za spavanje

Preskočite pilule za spavanje! Iako mogu delovati kao dobra ideja u prvo vreme, pilule za spavanje mogu izazvati zavisnost, prolongirati pospanost i podstaći vas da više jedete. Umesto njih, opredelite se prirodnom rešenju za spavanje: progresivnom opuštanju mišića. Sistematsko zatezanje i opuštanje mišića signalizira mozgu da je vreme za spavanje i pomaže da se oslobodite anksioznosti zbog koje ste možda budni. Ako to još niste radili, mogu vam pomoći saveti doktora Michaela Breusa, specijaliste za san.


Podeli dalje

Facebook