Saveti

Kako se prehraniti sa malo novca?

Kako se prehraniti sa malo novca?
Podeli dalje

Kako se prehraniti sa malo novca? postalo je jedno od glavnih pitanja nakon najavljenih mera Vlade o poskupljenju PDV-a na osnovne životne namirnice.

 

Prema informacijama iz septembra ove godine, potrošačka korpa u Srbiji je oko 60.000 dinara što je – u najboljem slučaju – jedna i po prosečna plata. Kada na to dodamo predložene mere vlade po kojima će se PDV na životne namirnice podići sa 8% na 10%, jasno je da će nam svakodnevni životni troškovi porasti za mnogo više od najavljenih 2%. Uz pomoć kog trika i kakve magije je moguće prehraniti se i hraniti zdravo sa platom/penzijom od 20.000 i naviše? Za početak, vreme je za digitron i pravljenje spiska neophodnih namirnica, kao i za planiranje većih kupovina pri kojima je moguća i veća ušteda..

Jasno je da se kupovne navike moraju menjati i prilagođavati novonastaloj situaciji, pa je preporuka kupovati u hipermarketima gde se pojedini artikli mogu pronaći po nižoj ceni, posebno vikendom kada možemo iskoristiti i dodatni popust na ukupnu kupovinu. U pokušaju da povećaju promet (da se ne lažemo) pojedini lanci supermarketa su uveli i kupovinu sa kuponima (samo prividno nalik na one kupovine u SAD), uz pomoć kojih ostvarujete dodatne popuste na određene artikle, koji se menjaju na nedeljnom ili mesečnom nivou. Možda popust nije onoliki koliki bi smo mi hteli da je, ali u ovakvim situacijama (nažalost) svaki dinar znači. 

kako_se_prehraniti_sa_malo_novca_v

Želeći da se podrobnije informišem o prodavnicama i supermarketima koji nude popuste, naišla sam na stranicu Kuda u kupovinu (nije reklama), u okviru koje imate razvrstane sve popuste i akcijske cene – kako za životne namirnice, tako i za ostale potrepštine. Svakako koristan alat pri planiranju nedeljnog ili mesečnog budžeta za kupovinu.

Konkretno: na koji način možemo napraviti dodatne uštede, a opet se hraniti koliko-toliko zdravo? Tužno, ali realno – smanjivanjem gramaže. Ako pravite, na primer, musaku za 4 osobe – umesto uobičajenih 300g mlevenog mesa uzećete 200g i pomešati sa 100g pirinča, kao kad pravite punjene paprike. U jela u koja ne možete ili ne želite da dodajete pirinač, uvek možete staviti i neke žitarice: ovsene, pirinčane ili ječmene pahuljice (kao u gulaš od pečurki, na primer). Na taj način, uštedećete nekih 50-70 dinara (računica je da za kupovinu svih namirnica za musaku potrebno izdvojiti oko 400,00 dinara). Možda ne deluje kao mnogo, ali takva ušteda na svaki obrok x broj dana u mesecu i dolazimo do (okvirne) cifre od minimum 4.500 RSD mesečno, što je za mnoge ljude značajna suma.

Kad već govorimo o uštedama, nije zgoreg podsetiti se i teksta na temu uštede na računima za struju.

Na koje sve načine vi pravite uštede u mesečnom budžetu i kakvim se sve trikovima služite?


Podeli dalje
Tagovi

2 komentara

Click here to post a comment

Facebook