Saveti

Kako se prehraniti sa malo novca?

Kako se prehraniti sa malo novca?

Kako se prehraniti sa malo novca? postalo je jedno od glavnih pitanja nakon najavljenih mera Vlade o poskupljenju PDV-a na osnovne životne namirnice.

 

Prema informacijama iz septembra ove godine, potrošačka korpa u Srbiji je oko 60.000 dinara što je – u najboljem slučaju – jedna i po prosečna plata. Kada na to dodamo predložene mere vlade po kojima će se PDV na životne namirnice podići sa 8% na 10%, jasno je da će nam svakodnevni životni troškovi porasti za mnogo više od najavljenih 2%. Uz pomoć kog trika i kakve magije je moguće prehraniti se i hraniti zdravo sa platom/penzijom od 20.000 i naviše? Za početak, vreme je za digitron i pravljenje spiska neophodnih namirnica, kao i za planiranje većih kupovina pri kojima je moguća i veća ušteda..

Jasno je da se kupovne navike moraju menjati i prilagođavati novonastaloj situaciji, pa je preporuka kupovati u hipermarketima gde se pojedini artikli mogu pronaći po nižoj ceni, posebno vikendom kada možemo iskoristiti i dodatni popust na ukupnu kupovinu. U pokušaju da povećaju promet (da se ne lažemo) pojedini lanci supermarketa su uveli i kupovinu sa kuponima (samo prividno nalik na one kupovine u SAD), uz pomoć kojih ostvarujete dodatne popuste na određene artikle, koji se menjaju na nedeljnom ili mesečnom nivou. Možda popust nije onoliki koliki bi smo mi hteli da je, ali u ovakvim situacijama (nažalost) svaki dinar znači. 

kako_se_prehraniti_sa_malo_novca_v

Želeći da se podrobnije informišem o prodavnicama i supermarketima koji nude popuste, naišla sam na stranicu Kuda u kupovinu (nije reklama), u okviru koje imate razvrstane sve popuste i akcijske cene – kako za životne namirnice, tako i za ostale potrepštine. Svakako koristan alat pri planiranju nedeljnog ili mesečnog budžeta za kupovinu.

Konkretno: na koji način možemo napraviti dodatne uštede, a opet se hraniti koliko-toliko zdravo? Tužno, ali realno – smanjivanjem gramaže. Ako pravite, na primer, musaku za 4 osobe – umesto uobičajenih 300g mlevenog mesa uzećete 200g i pomešati sa 100g pirinča, kao kad pravite punjene paprike. U jela u koja ne možete ili ne želite da dodajete pirinač, uvek možete staviti i neke žitarice: ovsene, pirinčane ili ječmene pahuljice (kao u gulaš od pečurki, na primer). Na taj način, uštedećete nekih 50-70 dinara (računica je da za kupovinu svih namirnica za musaku potrebno izdvojiti oko 400,00 dinara). Možda ne deluje kao mnogo, ali takva ušteda na svaki obrok x broj dana u mesecu i dolazimo do (okvirne) cifre od minimum 4.500 RSD mesečno, što je za mnoge ljude značajna suma.

Kad već govorimo o uštedama, nije zgoreg podsetiti se i teksta na temu uštede na računima za struju.

Na koje sve načine vi pravite uštede u mesečnom budžetu i kakvim se sve trikovima služite?

Fb komentari
Tagovi

Facebook

Organ Vlasti Instagram