Saveti

U čemu leži moć pozitivnog razmišljanja?

U čemu leži moć pozitivnog razmišljanja?
Podeli dalje

Prizovite moć pozitivnog razmišljanja i promenite život na bolje – dovoljno je da primite savete otvorena srca i promenite način na koji razmišljate.

Pre par godina, a ponovo i danas, internetom je kružio video japanskog doktora Masarua Emotoa sa pirinčanim eksperimentom. U njemu je dr Emoto, koristeći 3 tegle kuvanog pirinča prelivenog vodom, objasnio na koji način reči, ali i ignorisanje utiču na decu i ljude oko nas.

moć-pozitivnog-razmišljanja-v1

Tokom mesec dana, dr Emoto je (navodno) jednoj tegli govorio „Hvala„, drugoj „Ti si idiot„, dok je treću ignorisao. I, šta se desilo? Prva tegla pirinča je nakon mesec dana fermentirala i širila prijatan miris, u drugoj je pirinač pocrneo, dok je u trećoj počeo da truli.

Ono što je dr Emoto hteo eksperimentom da prikaže jeste činjenica da deci najveću štetu nanosi ignorisanje i da sa decom treba razgovarati, dati im pažnju i brinuti o njima.

Na stranu što eksperiment gotovo nikom drugom nije pošao za rukom, poenta priče je da treba biti odmeren u svojim mislima i, pogotovo, rečima; voditi računa da biramo reči pažljivo, a da misli ne trujemo negativnim osećanjima. Kada smo ljute, frustrirane, nemoćne, neraspoložene – tu energiju nosimo tokom celog dana i šaljemo je ka drugim ljudima. Isto važi i za dane kada smo srećne, vesele, dobro raspoložene, zahvalne – obojimo svoje dane pozitivnim razmišljanjem i delovanjem i utičimo na one oko nas, pogotovo najmlađe, pozitivnim primerom.

U čemu je, zapravo, tajna pozitivnog načina razmišljanja?

Mayo klinika kaže da moć pozitivnog razmišljanja leži u tome što ono pomaže u upravljanju stresom i čak može poboljšati sveukupno zdravlje. Pojedine studije pokazuju da osobine ličnosti poput optimizma i pesimizma mogu uticati na mnoga područja našeg zdravlja i blagostanja. Pozitivno razmišljanje koje obično dolazi sa optimizom, ključni je deo efikasnog upravljanja stresom.

moć-pozitivnog-razmišljanja-v

Ako znamo da negativne misli sužavaju um i način razmišljanja, zatvarajući mozak od spoljnog sveta i fokusirajući se na negativne emocije, kao što su bes, stres, strah, nemoć – to sprečava mozak da vidi i druge opcije koje nas okružuju. Drugim rečima, pozitivno razmišljanje omogućava da vidimo više mogućnosti i opcija koje nas okružuju. Osećanja poput radosti i zadovoljstva, ljubavi i sreće otvaraju um za mnogo toga lepog što može da nam se desi. To dalje otvara mogućnosti za kvalitetniji rad na sebi, sticanje novih znanja i veština i unapređenja u svakom smislu.

Kako možemo podstaći moć pozitivnog razmišljanja?

Dobra stvar u ovome je što vam ne treba ništa specijalno – dovoljno je da praktikujete one stvari i navike koje čine da se osećate dobro. Sve ono što podstiče osećaj radosti, zadovoljstva i ljubavi je više nego dobrodošlo! Da pomenemo samo neke od aktivnosti i navika:

  • vežbanje
  • meditiranje
  • pisanje
  • šetnja
  • ples
  • vožnja bicikla
  • čitanje
  • slušanje muzike

Da sumiramo: tražite radost u onome što vas čini srećnima, često se igrajte i tražite avanture koje vas ispunjavaju. Vaš mozak će učiniti ostalo.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook