Saveti

Pet saveta za samohrane mame

Pet saveta za samohrane mame
Podeli dalje

Predstavljamo vam pet saveta za samohrane mame – žene kraljice koje se same brinu o deci, susreću sa mnogim problemima i izlaze sa skoro svime na kraj.

 

 

Majke koje se same brinu o deci susreću se sa mnogim problemima, od kojih su neki očekivani, a neki ne. To nije ni malo lak zadatak, ali uz dobru organizaciju sve je moguće. Evo pet saveta koji vam mogu olakšati organizaciju.

 

1. Pobedite stres
Stres je sastavni deo roditeljstva. Napetosti ima mnogo više kada sami morate da  brinete o svemu. Da biste se oslobodili stresa, morate da naučite da se suočite sa njim. Potrudite se da se prilagodite svakoj novonastaloj situaciji u kojoj se nađete i da organizujete vaš zajednički život. Kada se uhodate, sve će biti daleko lakše.

 

2. Razgovarajte
Znajte da ni vašem detetu nije lako i da pati što pored sebe nema oba roditelja. Da biste lakše prebrodili sve probleme, važno je da često nađete vremena i iskreno i otvoreno razgovarate o svemu. Podstičite dete da priča o svojim osećanjima, tako što ćete vi pričati otvoreno o vašim. Slušajte jedno drugo jer ćete samo tako uspeti zajedno da prevaziđete sve probleme sa kojima se susretnete.

 

3. Kontrola mora biti vaša
Uključite se maksimalno u život vašeg deteta. U svakom trenutku morate znati gde se nalazi i kroz koju fazu prolazi, jer ćete jedino tako moći da ga kontrolišete, bez pritiska koji može da izazove otpor. Učestvujte u svim njegovim aktivnostima školskim i van škole, trudite se da doručkujete, ručate i večerate zajedno… Njemu će prijati činjenica da se vi interesujete za njegov život.

 

4. Delite obaveze, zavisno od uzrasta
Podelite kućne poslove sa detetom. To je najbolji način da decu naučite da budu odgovorna i da kućne obaveze ne doživljavaju kao nešto što „smara“ . U početku detetu poverite sređivanje kuće, kada vidite da to obavlja na vreme i da je shvatilo ozbiljno, možete mu poveriti odlazak u kupovinu. Zajedno ćete mnogo lakše živeti ako podelite dnevne obaveze.

 

5. Oprezno sa novcem
Kupujte detetu stvari koje su mu zaista neophodne. Nemojte „padati“ na suze. Tako ćete ga naučiti da pravilno raspolaže novcem. Kupovina poklona ne može zameniti roditeljsku ljubav i pažnju.

 

Izvor: Moja beba

Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook