Saveti

Šta nas monopol uči o novcu

Šta nas monopol uči o novcu
Podeli dalje

Koje sve lekcije o novcu možemo naučiti igrajući Monopol, čuvenu društvenu igru koju imamo dostupnu i na našem  jeziku?

Monopol je igra koja je obeležila svačije detinjstvo, bila deo našeg upoznavanja sa svetom novca i odrastanja. Igra ili ne; može li nas monopol naučiti o upravljanju novcem u „stvarnom svetu“? Recimo da može, a otkrićemo vam i kako.

4 lekcije koje nas Monopol uči o novcu

1.    Investirajte novac

Ako želite da gledate kako vam novac raste, trebate investirati u nešto; stavljanje novca u banku neće vas nigde odvesti. Ako ste primetili, u Monopolu oni koji novac čuvaju, ne ulažu i ne kupuju kuće i imanja su prvi koji iz igre ispadaju; tako je i u stvarnom životu.

2.    Uvek imajte novca

Nikada nemojte potrošiti sav novac, uvek imajte deo u rezervi. Česta slika u Monopolu je kada se sav novac uloži u jedno mesto/imanje/veliki hotel…samo da bi se, nekoliko krugova kasnije, davala pod hipoteku, kako bi se isplaćivalo nekom drugom. Isto se odnosi i na stvarni svet. Nikada ne znamo šta nam sutra donosi, kakva nas iznenađenja očekuju; budite pripremljeni i sačuvajte deo novca za nepredviđene okolnosti.

3.    Uvek pregovarajte

U monopolu napredujete tako što pregovarate, zar ne? Prenesite to i na stvarni svet! Ako ne pitate pretpostavljenog za povišicu, nećete znati hoćete li je dobiti ili ne. I od dobrog ima bolje, važno je znati kada i kako pregovarati.

4.    Rizikujte

Slično prethodnom načinu – ako ne rizikujete, nećete znati možete li nešto dobiti/iskoristiti ili ne. Umesto što tapkate u mestu “sive zone života” ne radeći ništa, iz ovog ili onog razloga, promislite i ne plašite se rizika. “He who dares, wins” što bi rekao Derek Trotter.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook