Saveti

Uštedite na hrani

Uštedite na hrani
Podeli dalje

Kako nam je kriza uveliko zakucala na vrata, učimo se pametnoj štednji, pa tako i na hrani. Dovoljno je malo planiranja i racionalne kupovine, da bi se uštedelo na računima za hranu, a opet jelo zdravo. Najveća pomoć tome leži upravo u planiranju i to na nedeljnom nivou. Odvojite jedan dan u nedelji za planiranje jelovnika – najbolje je to uraditi tokom vikenda.

lista za kupovinuKako nam je kriza uveliko zakucala na vrata, učimo se pametnoj štednji, pa tako i na hrani. Dovoljno je malo planiranja i racionalne kupovine, da bi se uštedelo na računima za hranu, a opet jelo zdravo. Najveća pomoć tome leži upravo u planiranju i to na nedeljnom nivou. Odvojite jedan dan u nedelji za planiranje jelovnika – najbolje je to uraditi tokom vikenda. Jednom kad usaglasite listu sa svim obrocima, uključujući užine i grickalice i njihovim količinama, lako ćete napraviti listu za kupovinu potrebnih namirnica, koje se trebate tačno držati.

Tako organizovane i opremljene, nikada ne idite u nabavke bez liste; na taj način, izbećićete bespotrebne kupovine. Isto tako, izbegavajte kompulsivne kupovine dok čekate red na kasi – da li su Vam zaista neophodne te silne žvake, čokoladice, baterije, brijači, ukrasne kese, šnalice i slično – ma koliko primamljivo i na dohvat ruke bilo?

supermarketNemojte da Vas mrzi da uporedite cene u više radnji – iako Vam se može činiti da 10-50din i nije neka razlika, kada su veće kupovine u pitanju i saberete sve cifre…razlika je očigledna. Tome u prilog, ne zanemarujte one akcijske letke, koje nam svakodnevno ubacuju u sanduče; često se tu nađu ponude poput „plati 2 dobiješ 3“, „niža cena za veću količinu“ i tome slično.

Budući da cene goriva često skaču i neizvesno je kada će biti po ekonomski (po konzumente) prihvatljivoj ceni, za veće nabavke se okrenite online kupovini koja, za cifru veću od 4.000,00dinara isporučuje namirnice na kućnu adresu ili angažujte kurirsku dostavu koja za nekih 200-300 dinara ide u nabavku umesto Vas i dostavlja kupljeno gde tražite.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook