Saveti

Uštedite na računima za struju

Uštedite na računima za struju
Podeli dalje

Malo po malo, pa čujemo vesti da struja ponovo poskupljuje “iz opravdano ekonomskih razloga”, dok nam je novčanik sve tanji. Šta (još) možemo uraditi, kako bismo taj obavezni namet iznos sveli na neku pristojnu cifru, pitali smo se i otkrili nekoliko načina.

•    Maksimalna upotreba dnevne svetlosti
Odviknite se od navike da u svakoj prilici palite svetlo kada ne morate. Iako je zima pred nama, još uvek nas očekuju vedri dani i iskoristite ih, tako što ćete uneti još to malo sunca u vaš dom. Sijalica po sijalica i očas se nakupe kilovati, iako nam – na prvi pogled – to i ne izgleda tako. Takođe, zamenite sve obične sijalice onim ’štedljivim’ – u startu je malo veći izdatak, ali traju dosta duže i troše manje električne energije.

•    Vaskrsnite sveće

U onim mirnim večernjim časovima, kada deca spavaju a vi gledate TV ili slušate muziku, svetlost sijalice je suvišna. Svetlost sveća je opuštajuća i umirujuća – i ne troši električnu energiju. Osim toga, ovako je mnogo romantičnije dočekati partnera sa puta/sastanka/posla…zar ne?

•    Kontrolišite grejna tela

Ako ne živite u domu sa centralnim grejanjem, već koristite struju – naučite kako da ekonomišete. TA peći punite isključivo noću, kada je struja jeftinija, a preko dana gledajte da temperatura ne prelazi dvadesetak stepeni u stanu; i manje, ako niko nije kod kuće. Noću se pre toplije obucite i koristite dodatni jorgan ili ćebe, nego da uključujete peć.

 

•    Prekontrolišite vrata i prozore
Sada je idealan period da proverite kako dihtuju vrata i prozori u vašem domu. Prekontrolišite i, ako je potrebno, zamenite sve izolacione trake i popunite eventualne pukotine pur penom, gitom ili silikonom (ako su u pitanju stakla na prozorima). Na taj način, onemogućavate toplom vazduhu da izađe i tako sashladi prostorije.

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook