Saveti

Za zdravo prijateljstvo

Za zdravo prijateljstvo
Podeli dalje

Kako imati i održati zdravo prijateljstvo, odnegovati tu jednu od najznačajnijih ljudskih odnosa?

 

Prava i iskrena prijateljstva su retka, zato ih treba posebno negovati i čuvati. Takva prijateljstva obostrano imaju mnoge socijalne i zdravstvene koristi – osim kao podrška u teškim vremenima, društvo prijatelja nam popravlja raspoloženje i utiče na to da osećamo pripadnost. Kao i sve druge veze, tako je i za održavanje prijateljstva potrebno i vreme i trud.

– Nađite uvek vremena za svoje prijatelje; nekada može biti otežavajuće žonglirati između kuće i posla, dece i porodice, ali prijatelji su podjednako važni i ne želite da se osećaju zapostavljenim. U današnje moderno vreme, pored silnih Facebook-a, Twitter-a i ostalih socijalnih mreža; potrudite se da se bar jednom mesečno i lično vidite. Odredite jedan dan u mesecu za druženje sa prijateljima i posvetite im taj dan.

– Sa druge strane, naučite da postavite granice; ne radite drugima što ne želite da bude rađeno Vama i uspostavite jasan odnos, kako bi i prijatelji i Vi sami znali šta je prihvatljivo a šta ne u druženju; na primer, laganje u korist prijatelja ako Vam ne prija i tome slično.

– Ne pravite od prijatelja terapeuta. Pravo prijateljstvo, između ostalog, i jeste tu za davanje saveta i slušanje kad imate probleme; ali to ne znači da treba da Vam pređe u naviku. Nađite balans između prijatelja kao oslonca i pretvaranja prijatelja u terapeuta.

za-zdravo-prjateljstvo-v

– Podjednako važno je i da umete dobro da slušate – prijatelji su tu i kad je njima teško. U prijateljstvu nemojte osuđivati i budite ekstra  tolerantne, uz poštovanje prema Vašem odnosu. Čak i u situacijama kada Vam se mišljenja razilaze, ne trebate se vređati i služiti sarkazmom – čak i najbliži prijatelji, povremeno mogu ući u zonu svađe, ali bez nepoštovanja.

– Ne požurujte prijateljstvo i ne pravite od njega takmičenje. U pravom prijateljstvu, ljubomori i zavisti mesta nema – ako mislite da ga održite takvim. Isto tako, poveravanje do sitnih detalja, kada je prijateljstvo još u nastanku nije dobro – potrebno je da prođe izvesno vreme kako bi poznanstvo preraslo u odnos od poverenja, poštovanja i ljubavi, kakav između prijatelja jeste.

Čuvajte prijatelje!

Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook

Zaprati nas na Instagramu