Saveti

Saveti za zdravo prijateljstvo

Saveti za zdravo prijateljstvo
Podeli dalje

Šta je potrebno za zdravo prijateljstvo i kako odnegovati taj, jedan od najznačajnijih, ljudskih odnosa?

Prava i iskrena prijateljstva su retka, zato ih treba posebno negovati i čuvati. Takva prijateljstva obostrano imaju mnoge društvene i zdravstvene koristi – osim kao podrška u teškim vremenima, društvo prijatelja nam popravlja raspoloženje i utiče na to da osećamo pripadnost. Kao i sve druge veze, tako je i za održavanje prijateljstva potrebno i vreme i trud.

Saveti za kvalitetno prijateljstvo

– Nađite uvek vremena za svoje prijatelje; nekada može biti otežavajuće žonglirati između kuće i posla, dece i porodice, ali prijatelji su podjednako važni i ne želite da se osećaju zapostavljenim. U današnje moderno vreme, pored silnih Facebooka, Twittera, Instagrama i ostalih društvenih mreža; potrudite se da se bar jednom mesečno i lično vidite. Odredite jedan dan u mesecu za druženje sa prijateljima i posvetite im taj dan.

– Sa druge strane, naučite da postavite granice; ne radite drugima što ne želite da bude rađeno vama i uspostavite jasan odnos, kako bi i prijatelji i vi sami znali šta je prihvatljivo a šta ne u druženju; na primer, laganje u korist prijatelja ako vam ne prija i tome slično.

– Ne pravite od prijatelja terapeuta. Pravo prijateljstvo, između ostalog, i jeste tu za davanje saveta i slušanje kad imate probleme; ali to ne znači da treba da vam pređe u naviku. Nađite balans između prijatelja kao oslonca i pretvaranja prijatelja u terapeuta.

smeh je dobar za zdravo prijateljstvo

– Podjednako važno je i da umete dobro da slušate – prijatelji su tu i kad je njima teško. U prijateljstvu nemojte osuđivati i budite ekstra  tolerantne, uz poštovanje prema vašem odnosu. Čak i u situacijama kada vam se mišljenja razilaze, ne trebate se vređati i služiti sarkazmom – čak i najbliži prijatelji, povremeno mogu ući u zonu svađe, ali bez nepoštovanja.

– Ne požurujte prijateljstvo i ne pravite od njega takmičenje. U pravom prijateljstvu, ljubomori i zavisti mesta nema – ako mislite da ga održite takvim. Isto tako, poveravanje do sitnih detalja, kada je prijateljstvo još u nastanku nije dobro – potrebno je da prođe izvesno vreme kako bi poznanstvo preraslo u odnos od poverenja, poštovanja i ljubavi, kakav između prijatelja jeste.

Pročitajte još i: Rekli su o prijateljstvu

U eri interneta i društvenih mreža, lako je preći se i onlajn komunikaciju zameniti sa onom oči u oči. Ne treba bežati od toga, međutim, potrudite se da svako iskreno prijateljstvo odnegujete i mimo digitalnog povezivanja. Svakako je korisnije i zdravije.
Čuvajte prijatelje!

Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment