Saveti

Žene i majke, a ne trudnoline i mamice

Žene i majke, a ne trudnoline i mamice
Podeli dalje

Žene i majke, a ne trudnoline i mamice – i bilo je vreme da neko progovori šta nam je svima na umu.


Na facebooku danas kruži status koji nam je itekako ulepšao dan. Znate ono kad trudnice i mame nazivamo imenima koja baš i nisu prikladna, iako mislimo da jesu, znate ono, kad ih – misleći da smo slatki i šašavi što im „tepamo“, u stvari ponižavamo i obesmišljujemo ono što jesu: ljudine i sjajna bića koja čine vanserijske napore da sve(t) oko sebe sačuvaju od svakodnevnog ludila kojim smo svi izloženi.

zene-i-majke-a-ne-trudnoline-i-mamice-v
Ne znate? Niste sigurni? Onda je ova Draganina objava nešto što prosto morate pročitati:

Drage organizacije za mame, molim vas da prestanete da se obraćate ženama sa: “mamice”, “trudnicice”, “trudnoline” (?!?) i sličnim deminutivima ličnosti. Većina tih žena kojima se obraćate će za neki mesec izgurati iz svoje vagine novo ljudsko biće od 3 i više kilograma. Potom će dati sve od sebe da ga hrane dok im pucaju bradavice i zatežu ih šavovi od epiziotomije ili carskog reza. Biće iscrpljene od neispavanosti, brige, glupih komentara okoline i nedostatka podrške. Držaće porodicu na okupu, pokušavajući što pre da se vrate na ono što su nekad bile, iako u dubini sebe znaju da se to nikada neće desiti. Ako vam je misija da popravite položaj žena u društvu prestanite da im oduzimate moć. Tim nazivima ih pretvarate u objekte bez moći, kontrole i uticaja. Ponašate se prema njima kao prema deci, a ni prema deci se ne treba tako ponašati. Jedna trudnolina neće sutra da se suprotstavi konzilijumu lekara koji insistira na carskom rezu jer ona veruje da može makar da proba bez toga. Jedna trudnjačica sutra neće prijaviti nasilje koje je doživela tokom porođaja. Jedna majčica-ženica neće oterati u tri lepe pedijatra koji joj predlaže da se okane dojenja i pređe na formulu. Trudnolina neće tražiti od muža da preuzme svoj deo obaveza. Neće osećati da ima snagu i pravo na to. Biće joj lakše da se povuče u sebe i potegne još više posla, jer joj ceo život sa svih strana stiže poruka da ona mora biti ljubazna i draga dama, koja ne talasa.

“Žena” i “majka” su reči koje su moćne, nose težinu, nose odgovornost, nose snagu, nose poštovanje. Dovoljne su. Koristite ih.

Save

Save


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook