Uspešne žene

Žena od akcije – Dragana Vukajlović Krstović

Žena od akcije – Dragana Vukajlović Krstović
Podeli dalje

Dragana Vukajlović KrstovićDragana Vukajlović Krstović – žena u pokretu, od akcije i višestruko talentovana preduzetnica. Upoznajte jednu trećinu masterminda koji stoji iza sajta Tračara.

Žena koja je uvek u pokretu stremeći ka višem i boljem i koja se ne zadovoljava prosekom, žena koja ne govori mnogo već pušta da rezultati pričaju umesto nje – a ima ih podosta – predstavljamo vam Draganu Vukajlović Krstović.

1.     Reci nam nešto više o sebi, ispričaj nam svoj razvojni put.

dragana vukajlović krstovićInženjer za elektronsko poslovanje, NLP Business Practitioner, IT preduzetnica. Školovanje je odredilo kojim ću se poslom baviti i prvi pravi posao mi je bio u nekadašnjem srpskom pretraživaču Pogodak.rs (nažalost, nije više u funkciji). Tu sam stekla puno kontakata kao i najveće iskustvo u različitim poslovima jer smo kolega Bojan Rendulić i ja bili jedini stalno zaposleni u srpskoj firmi. Nakon toga sam bila u firmama Trident doo i Spoonlabs doo.
Sa kolegama iz Hrvatske sam pokrenula sajt Igre-igrice.rs, a kasnije sa kolegom Istokom Pavlovićem i sajt Tracara.com (trenutno moj najbitniji i najprofitabilniji projekat) i Blejac.com.
U međuvremenu sam završila NLP Business Practitioner, radila sam na dosta projekata, nekim manje nekim više uspešnim, ali svaki od njih je doprineo mom iskustvu.
I nakon toga, neki logičan sled je bio da se oprobam i u preduzetničkim vodama. Za dalje ćemo da vidimo.

2.    Kako si došla na ideju da se baviš ovim poslom, budući da si još pre osam godina odlučila da upišeš smer e-business?

Sasvim slučajno. Nakon društvenog smera gimnazije sam vrlo „pametno“ odlučila da upišem Matematički fakultet, jer mi je to bila želja još u detinjstvu, ali sam vrlo brzo shvatila da ipak ne želim da budem programer (posebno ne ako treba da učim programiranje sa papirom i olovkom kao što je tad bilo na studijama).
Saznala sam za smer Elektronsko poslovanje i ubrzo ga upisala, i već nakon prvog semestra je sve krenulo da me usmerava u pravcu poslovanja na Internetu.
Još u toku studiranja sam uradila par projekata kod profesora Dragana Varagića, što mi je bila sjajna potpora za ovaj posao.

3.    Šta je presudilo da ostaneš ovde i baviš se e-poslovanjem, umesto da – poput mnogih iz tvoje generacije – odeš u inostranstvo?

dragana vukajlovićNacionalizam. 🙂 Šalu na stranu, kao što sam rekla, već u toku studiranja sam počela da radim na sitnijim projektima tako da nisam imala problema da nađem posao kad sam diplomirala. A od tad je sve išlo nekim svojim putem, i to dobrim, tako da nisam imala ni potrebe da idem odavde. Međutim, tek sad kad radim za sebe shvatam koliko je zapravo teško poslovati u Srbiji kao mala firma ili preduzetnik zbog loše zakonske regulative i nezainteresovanosti za internet poslovanje u zemlji. Ali ja sam nekako i dalje optimista i verujem u pojedine koji „guraju“ celu priču, kao što su ljudi iz Digitalne agende.

4.    Da li si verovala, kada si počinjala profesionalno da se baviš internet medijima, da ćeš biti „krivac“ za najposećeniji viralni sajt u Srbiji?

To nisam verovala ni kad smo pustili VestiSrbija.com kao promotivni sajt za našu Tračaru. Ideja je bila da za 1. april damo ljudima nešto simpatično i jednostavno čime mogu da „zeznu“ drugare i naprave prvoaprilsku šalu. Međutim, ono što se desilo pre dve i po godine još uvek niko u Srbiji nije uradio, a to je da smo za 24h imali preko 435.000 poseta na sajtu, sa sve padanjem servera. Na taj način smo oborili rekord posećenosti srpskih sajtova u jednom danu. A da ne pominjem da se od sve te cifre, samo za prva tri dana slilo na Tračaru preko 100.000 poseta. Tako da, pored najposećenijeg, to nam je bio i najuspešniji viral ikada.
Volela bih da neko sruši taj rekord, i lagala bih kad bih rekla da ne bih želela da to opet budemo mi. 🙂

5.    Tračara je među prvih 200 sajtova u Srbiji po Alexa rejtingu. Koliko dnevno vremena odlazi na održavanje ovako popularnog sajta?

Tracara.com je sajt o poznatim ličnostima, koji zahteva dosta posla posebno oko sadržaja. Tračara nam je trenutno najposećeniji sajt sa preko 30.000 poseta dnevno, i ono što volimo kod nje jeste što smo uspeli da okupimo jasno definisanu ciljnu grupu oko nje – uglavnom devojke koje prate dešavanja, vole modu, imaju između 15 i 35 godina i koje su uglavnom visoko obrazovane. Zbog svega toga, sajt zaista traži da mu se posveti dosta vremena. Sad nas je već šestoro u timu, i nakon redizajna koji smo nedavno pustili, podigli smo celu priču na još viši nivo.
Moj posao se proteže od nadgledanja sadržaja koji postavljamo na sajt preko marketinga do finansijskih obaveza. Ali dok god volim ovo što radim i vidim prosperitet, nije mi teško da odvajam i ulažem dosta vremena u taj posao. Kao ni u ostale.

6.    Da li si i pre Tračare volela da pratiš život poznatih, ili je u pitanju profesionalna odluka?

dragana vukajlović tračaraPotpuno profesionalna. Tračaru smo počeli da radimo jer smo videli da ne postoje dobri sajtovi na tu temu kod nas, a shvatili smo da ima potražnje. Sada, iako se ne bavim kreiranjem sadržaja na Tračari, i te kako sam upoznata sa svim što se dešava jer ipak ne bih mogla da radim nešto u šta se ne razumem.

7.    Opiši nam jedan svoj poslovni dan.

Uh, to je teško jer retko koji dan je isti. Ono što je zajedničko za svaki dan jeste da se ne odvajam od mejla uopšte. 🙂  Poslove raspoređujem po bitnosti i za to koristim vrlo jednostavan web program za vođenje taskova Teuxdeux.com.
Što se tiče Tračare, za prikupljanje kvalitetnog sadržaja dosta mi pomaže online RSS čitač Netvibes kao i alat za otkrivanje popularnih sadržaja Mediatoolkit, dok za internu upotrebu koristimo alat za statistiku u realnom vremenu našeg sadržaja Newscurve.
Dok sve to svakodnevno pratim, usput stignem da obavim i sastanke, održavam saradnju sa agencijama, vodim računa o finansijama, prisutna sam na Twitteru, a od prevelikog telefoniranja počela sam da koristim i slušalice (što svakom preporučujem 🙂).


8.    Šta su prednosti, a šta mane ovog posla?

Internet poslovanje daje jako puno slobode u organizaciji sopstvenog vremena i interesovanja. Možete vrlo lako da stupite u kontakt sa svim ljudima iz ove industrije, posebno danas kada su svi oni na Facebooku i Twitteru (a tu je uvek i profesionalna mreža LinkedIn).
Mana je, opet moram da spomenem, zakonska regulativa koja ne ide na ruku većini, ali prosto verujem da će se i to popraviti.
Ono što bih izdvojila, a što može da bude i dobro i loše, zavisi ko i iz kog ugla gleda, jeste transparentnost poslovanja. Ne može tek tako neko da vas prevari niti vi da varate druge, sve se vidi i sve se sazna. I za mene je to veliki plus.

9.    Kako usklađuješ posao i privatan život, iako ti je i suprug, takoreći, iz iste branše?

Kako kad, u zavisnosti od obima posla, trudim se da moj privatni život ne trpi. Prednost mog posla jeste što uglavnom mogu da radim sa bilo kog mesta što znači da, ako mi obaveze dozvole, mogu da provodim dosta vremena i sa dragim ljudima, ali sa dostupnim internetom. Suprug jeste takođe u IT industriji i to mi jako odgovara jer nismo u potpuno istoj oblasti, ali dosta se razumemo u drugi posao i to je sjajno jer smo time još veća podrška jedno drugom.

10.    Kakva je Dragana privatno; šta voli a šta ne; ima li hobi; knjiga ili film; bioskop ili pozorište; diskoteka ili kafić?

Kod mene nije ništa isključivo, dakle sve. Već 4 godine se bavim Razvojem pokreta, koji uključuje dosta yoge i pravilnog disanja između ostalog, i čemu, u najboljim uslovima, posvećujem sat vremena svaki drugi dan. Nezvanično sam i instruktor tog pravca, koji mi zaista pomaže da napravim ravnotežu između užurbanog dnevnog rasporeda i potrebnog odmora.

11.    Kako bi ti izgledao život bez interneta, možeš li to uopšte da zamisliš?

Ne želim ni da razmišljam o tome.

12.    Pored postojeća tri web-sajta na kojima si angažovana i radiš, kuva li se još nešto za nas? Kakvi su ti budući planovi?

Kuvaju se neke zanimljive igrice i projekti, koje radimo za naše klijente. Neki naši novi projekti će malo sačekati, sad smo u periodu fokusiranosti na ova tri. A što se tiče mojih ličnih planova, oni su uvek isti – napredovanje u svakom smislu i svakom aspektu života.

13.    I, za kraj, savet za sve one mlade devojke koje tek kreću putem profesionalnog usavršavanja, jedan savet ako se odluče da krenu tvojim stopama?

Okrenite se Internetu jer se u ovom poslu stalno nešto novo dešava, uči se, a i još uvek postoji velika potražnja za ljudima koji žele i hoće da rade. Izbacite iz glave da je IT za muškarce i uživajte u svom poslu.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook

@organvlasti
  • Ovo je za zatvor.Pravda za bišona 💙
.
.
.
#twitterinspo #satwittera
  • Nešto lepo za dobro jutro ☀️ šeruj i ulepšaj nekom dan ✨
.
.
.
#dobrojutro #pozitiva #nestolepo
  • Female rage: the musical
🫅
.
.
.
#zenskapodrska #mozeiovako #motivacija #znakoviporedputa #samonezno #samosvoja
  • Are you ready for it?Pariz dočekuje Taylor Swift koja, nakon par meseci pauze, nastavlja svoju svetsku turneju 🔥
.
.
.
#erastour #taylorswoft #swifties
  • Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
  • Ide leto, naučite osnove 😂@tavernakyclades 🔥
.
.
.
#leto #grzka #caciki #tzatziki
  • Ne jedan već DVA albuma ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#TSTTPD #može #novialbum
  • Stvarno pitamo za drugarice 😅☕️
.
.
.
#ljubiteljikafe #napravipauzu #kafa
  • Uspori.Odmori.Diši.💛
.
.
.
#malestvari #predah #samomezno #zivotinje #preporukadana #diši
Ovo je za zatvor.Pravda za bišona 💙
.
.
.
#twitterinspo #satwittera
Ovo je za zatvor.Pravda za bišona 💙 . . . #twitterinspo #satwittera
6 dana ago
View on Instagram |
1/9
Nešto lepo za dobro jutro ☀️ šeruj i ulepšaj nekom dan ✨ . . . #dobrojutro #pozitiva #nestolepo
1 mesec ago
View on Instagram |
2/9
Female rage: the musical
🫅
.
.
.
#zenskapodrska #mozeiovako #motivacija #znakoviporedputa #samonezno #samosvoja
Female rage: the musical
🫅
.
.
.
#zenskapodrska #mozeiovako #motivacija #znakoviporedputa #samonezno #samosvoja
Female rage: the musical 🫅 . . . #zenskapodrska #mozeiovako #motivacija #znakoviporedputa #samonezno #samosvoja
2 meseca ago
View on Instagram |
3/9
Are you ready for it?Pariz dočekuje Taylor Swift koja, nakon par meseci pauze, nastavlja svoju svetsku turneju 🔥 . . . #erastour #taylorswoft #swifties
2 meseca ago
View on Instagram |
4/9
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima! . . . #crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
2 meseca ago
View on Instagram |
5/9
Ide leto, naučite osnove 😂@tavernakyclades 🔥 . . . #leto #grzka #caciki #tzatziki
3 meseca ago
View on Instagram |
6/9
Ne jedan već DVA albuma ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#TSTTPD #može #novialbum
Ne jedan već DVA albuma ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#TSTTPD #može #novialbum
Ne jedan već DVA albuma ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#TSTTPD #može #novialbum
Ne jedan već DVA albuma ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#TSTTPD #može #novialbum
Ne jedan već DVA albuma ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#TSTTPD #može #novialbum
3 meseca ago
View on Instagram |
7/9
Stvarno pitamo za drugarice 😅☕️
.
.
.
#ljubiteljikafe #napravipauzu #kafa
Stvarno pitamo za drugarice 😅☕️ . . . #ljubiteljikafe #napravipauzu #kafa
3 meseca ago
View on Instagram |
8/9
Uspori.Odmori.Diši.💛 . . . #malestvari #predah #samomezno #zivotinje #preporukadana #diši
5 meseci ago
View on Instagram |
9/9