Food Revolution

Balansirana ishrana po Jamieu Oliveru

Balansirana ishrana po Jamieu Oliveru
Podeli dalje

Šta je balansirana ishrana i šta tačno podrazumeva, objašnjava nam poznati britanski kuvar i aktivista Jamie Oliver. Verujem da ćete ove savete pronaći dovoljno informativnim i korisnim da ih uvrstite u svoje svakodnevno planiranje obroka.

Kao i u svim drugim aspektima, balans je ono nešto neophodno za optimalan način funkcionisanja u poslovnom, privatnom, društvenom životu. Balansirana ishrana je neophodna za održavanje dobrog zdravlja i nije je teško organizovati i pratiti; ne morate se čak ni pridržavati strikno dan za dan, koliko je važno uspostaviti nedeljni ritam koji će nas dovesti do toga da jedemo i budemo dobro.

balansirana-ishrana-po-jamieu-oliveru-v1
Balansirana ishrana se odnosi na optimalan unos kalorija u onoj meri u kojoj su nam potrebne za kretanje, pravilno funkcionisanje organa, za rast, razvoj i regeneraciju organizma. Naravno, nekome je potrebno više nekom manje energije i optimalan unos kalorija nije isti za sve, zbog čega je Jamie Oliver ponudio pravila kakva se odnose u Velikoj Britaniji, a tiču se dnevnog unosa kalorija:

balansirana-ishrana-po-jamieu-oliveru-v

Važno je upamtiti da sve što jedemo planiramo i razmatramo u odnosu na naš pol, uzrast, građu, životni stil i nivo aktivnosti te, planirajte obroke u skladu sa vašim i potrebama vaše porodice.

Prema britanskom pravilniku i onome što je poznati kuvar u svom dosadašnjem iskustvu naučio, ovako izgledaju trenutne smernice po pitanju dnevnog unosa energije tokom dana:

20% kroz doručak
30% kroz ručak
30% kroz večeru
20% kroz grickalice i pića

A zašto treba voditi računa o tome šta i kako unosimo kroz ishranu? Jednostavno, balansiranom ishranom smanjujemo rizik od hroničnih oboljenja, kao i od nekih vrsta raka; pravimo zdrave izbore hrane; učimo sebe i članove svoje porodice zdravim navikama. Prema Jamieu Oliveru, optimalno balansiran tanjir treba da izgleda ovako:

balansirana-ishrana-po-jamieu-oliveru-v2

I, tek da ne mislite kako je teško rukovoditi se ovim načinom planiranja obroka, podsećamo na filozofiju Jamievog deke po kojoj se svi možemo voditi:

Jesti sve umereno i jesi po malo od svega što volite.

Probajte i javite rezultate 🙂

Save


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook