Food Revolution

Borba protiv dečije gojaznosti bez očekivane podrške britanske vlade

Borba protiv dečije gojaznosti bez očekivane podrške britanske vlade
Podeli dalje

Prema oceni Jamiea Olivera, borba protiv dečije gojaznosti nema podršku britanske vlade jer je dugo očekivani akcioni plan samo privid onoga što je trebalo da predstavlja.

Ono što je najavljivano kao revolucionarni preokret kod ishrane dece i borbe protiv dečije gojaznosti, pretvorilo se u političke floskule i način prikupljanja dodatnih glasova. Akcioni plan države i rešenost da se uhvate u koštac sa prekomernim unosom šećera, zabrane direktno oglašavanje nezdrave hrane deci i jasno uvedu zdrave smernice i preporuke, pretvorili su se u uputstvo sa predlozima i preporukama koje bi trebalo da se poštuju – bez jasnih odluka, zakona i kazni za nepoštovanje istih.

borba-protiv-dečije-gojaznosti-bez-očekivane-podrške-britanske-vlade-v
Prema rečima Jamiea Olivera, britanskog kuvara koji je i najglasniji zagovornik ovih promena, akcioni plan ima nekoliko dobrih ideja, ali dosta toga nedostaje.

Ono što je je trebalo da postane jedna od najvažnijih zdravstvenih inicijativa našeg vremena, pretvorilo se u trebalo bi, možda, ohrabrujemo – previše dobrovoljnih i sugestivnih predloga, bez obaveznih tačaka. Gde su akcije usmerene protiv neodgovornih reklama targetiranih prema deci, kao i ograničenja na promocije nezdrave hrane? Porez na slatka piće je, izgleda, jedini jasan deo ove strategije i, uz sredstva koja idu direktno školama, je odlična stvar, ali to nije dovoljno.

Među predlozima za koje se očekivalo da će se naći u ovom akcionom planu bila je i ideja da se zabrane promocije sniženja nezdrave hrane i grickalica u prodavnicama i supermarketima; zabrana promocije nezdrave hrane za decu u restoranima i kafićima; ograniči reklamiranje nezdrave hrane bogate solima, mastima i šećerom tokom porodičnih programa i na društvenim mrežama i sajtovima.

borba-protiv-dečije-gojaznosti-bez-očekivane-podrške-britanske-vlade-v1
Oliverova reakcija je sasvim očekujuća, uzevši u obzir da je, samo u Velikoj Britaniji, trećina dece po izlasku iz osnovne škole gojazno i u povećanom riziku od dobijanja dijabetesa, srčanih oboljenja i raka tokom života.

Save


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment