Food Revolution

Francuska zabranila bacanje hrane!

Francuska zabranila bacanje hrane!
Podeli dalje

Dobre vesti iz komšiluka: Francuska zabranila bacanje hrane, a novi zakon se odnosi na supermarkete i evo šta sve tačno podrazumeva.

U nameri da smanje nepotrebno bacanje hrane (trećina sve hrane koja se proizvede za ljudsku upotrebu se godišnje baci!), Francuska je donela zakon po kojem supermarketi ne smeju da bacaju hranu koja se smatra (još uvek) jestivom.

Šta to znači?

Umesto dosadašnje navike da je bace, supermarketi će hranu morati ili da doniraju u dobrotvorne svrhe, ili da se postaraju da se koristi za prehranu životinja.

Prema rečima Gijoma Garota, nekadašnjeg ministra za ishranu i predlagača ovog zakona, skandalozno je videti da se još uvek jestiva hrana baca zajedno sa izbeljivačima, što je čini nemogućom za kasniju upotrebu.

francuska_zabranila_bacanje_hrane_v
Ovaj zakon je jedan od najstrožijih pokušaja da se smanji bacanje hrane i posledice koje to za sobom ima i od jula 2016. godine, veći supermarketi koji se ogluše o ovaj zakon, suočiće se sa kaznama i do 82.000$!

Zanimljivo je da ovaj zakon dolazi u isto vreme kad i akcija Globani ciljevi za održivi razvoj, pokrenuta od strane svetskih lidera, gde je jedan od ciljeva upravo da se smanje siromaštvo i glad.

Izvor


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook