Food Revolution

Prvi supermarket hrane koja bi inače završila na otpadu

Prvi supermarket hrane koja bi inače završila na otpadu
Podeli dalje

Danska je otvorila prvi supermarket hrane koja bi inače završila na otpadu čime je, još jednom, pokazala da je jedna od najnaprednijih zemalja na svetu.

 

Imajući u vidu koliko se godišnje bespotrebno baci hrane i koje to posledice ima, ovaj potez danske vlade je za svaku pohvalu. A o čemu se tačno radi, sigurno se pitate? Evo detalja.

Wefood je prvi supermarket u Danskoj i na svetu koji će prodavati hranu koja bi inače završila na otpadu i to pocenama 30-50% nižim nego u uobičajenim radnjama. Ovaj supermarket nije namenjen samo građanima sa slabim primanjima, već i svima onima koji su  zabrinuti za količinu hrane koja se svakodnevno baca i prvi utisci su krajnje pozitivni.

Kako bi obezbedili redovan priliv namirnica, povezali su se sa jednim od najvećih lanaca supermarketa u Danskoj za dopremu hleba i ostalih proizvoda, dok im voće i povrće dopremaju uvoznici istih, a imaju dogovore i sa lokalnim mesarama. Novac od prodaje ide za obnovu najsiromašnijih delova grada i kao pomoć siromašnim porodicama.

prvi-supermarket-hrane-koja-bi-inače-završila-na-otpadu-v

Ako se zna da se, samo u Danskoj, godišnje baci 700.000 tona hrane koje građane ove države košta 11.6 milijardi kruna, dok je istovremeno više od 800 miliona ljudi širom sveta gladno svaki dan, ovakva racionalizacija u potrošnji hrane pomaže da se uspostavi neka ravnoteža koja ujedno stvara profit za najsiromašnije građane.

 

Inače, Danska je raznoraznim odlukama i propisima koje primenjuje, u poslednjih 5 godina smanjila bacanje hrane za 25%.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook