Gastronomija

Kokosovo ulje u kuhinji

Kokosovo ulje u kuhinji
Podeli dalje

Kokosovo ulje je poznati sastojak u kozmetičkoj industriji, ali je jednako – ako ne i više – korisno i u kuhinji i svakodnevnoj ishrani. Evo kako.

Generacijama smo navikavani da u kuhinji koristimo suncokretovo i/ili maslinovo ulje. Ipak, dolaskom modernog doba  menjaju se i navike, pa tako sada imamo mogućnosti i prilike da koristimo neka egzotična (i ništa manje zdrava) ulja poput kokosovog – koje odavno nije korisno samo u kozmetičkoj industriji.

Ako niste znali, kokosovo ulje je odlično za pripremu najrazličitijih jela jer je izdržljivo na visokim temperaturama; takođe je pogodno i za spremanje peciva i kolača – može poslužiti kao odlična zamena za maslac i puter. Zahvaljujući svojoj visokoj konstituciji zasićenih masti, kokosovo ulje je pogodno za sva ona dinstanja, pečenja i prženja. Takođe, ako niste baš ljubitelj ukusa kokosa u hrani, možete se opredeliti za rafinisani tip ulja, koji je neutralnog ukusa i arome. Hrana će biti jednako ukusna i prijatna, ali zdravija.

Kokosovo ulje snižava holesterol stimulišući tiroidne žlezde i kada štitna žlezda funkcioniše normalno, koristi je za usporavanje procesa starenja i proizvodnju hemikalija koje su od vitalnog značaja za sprečavanje bolesti. Takođe, podstičući bolji rad tiroidne žlezde, kokosovo ulje doprinosi i održavanju telesne težine u granicama normale; brojne studije su utvrdile da ljudi koji žive u tropskim predelima i kojima je kokosovo ulje deo svakodnevne ishrane, imaju nižu stopu gojaznosti.

Sledeći put kad spremate hranu koja u sebi sadrži puter ili maslac, slobodno ih zamenite kokosovim uljem – nekih 25% manje nego što je u receptu za njih naznačeno.  Dobićete peciva i kolače koji su slasni i zdravi i nećete imati grižu savesti, ako preterate sa količinom 🙂

Kokosovo ulje možete koristiti na različite načine:

–    U pripremi sendviča (dovoljno je ostaviti ga neko vreme u frižideru i učvrsnuće se za mazanje)

–    u pripremi muslija, ovsenih/ječmenih pahuljiva i slično

–    pri kuvanju pirinča i testenine, dodajte ga malo u vodu

–    pri pečenju krompira i mesa u rerni

–    u spremanju domaćeg hleba, kolača i peciva

–    kad pravite voćne šejkove u blenderu

–    u kuvanju i dinstanju povrća

–    kad spremate kokice

Još jedna od blagodeti kokosovog ulja ogleda se u tome što ono sprečava infekcije. Naime, kokosovo ulje sadrži 40% laurinske kiseline – koja je inače sastavni deo majčinog mleka. Organizam ovu kiselinu pretvara u supstancu koja se bori protiv najrazličitijih infekcija kod dece, tako da konzumacijom kokosovog ulja obezbeđujete organizam sastojkom koji poboljšava imuni sistem i proređuje prehlade i virusna stanja.

Ako već imate iskustva sa upotrebom kokosovog ulja u kuhinji, pišite nam o svojim iskustvima i pošaljite neke od recepata.

 

Save


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook