Gastronomija

Najskuplji tanjir sira na svetu

Najskuplji tanjir sira na svetu
Podeli dalje

Jeste li znali da najskuplji tanjir sira na svetu dolazi upravo iz Srbije? Pročitajte sve o ovom luksuzu za kojim žude najmoćniji ljudi sveta.

Istinski ljubitelja sira ne prezaju da za svoju omiljenu poslasticu plate sumanute iznose novca, ali 840 funti za tanjir sira – toliko, naime, košta tanjir sa najskupljim i najprestižnijim vrstama sira, od kojih srpski sir prednjači sa ukusom i cenom.

Ova mlečna ekstravaganca sadrži osam različitih vrsta sira od kojih je nama najzanimljiviji srpski sir Pule (nazvan po magarećem mladunčetu) napravljen od magarećeg mleka.  Pravi se isključivo po narudžbi jer je za kilogram sira potrebno utrošiti 25l magarećeg mleka i košta čak 795 funti! Sledeći po ceni i ekstravagantnosti je svakako sir Čedar  u kojem se nalazi još zlatno lišće i francuski tartufi, a po ceni od 252 funte za kilogram. Tu su još i različite vrste kozjeg sira, kao i sir Brie.

Ovaj skupoceni tanjir sira predstavljen je u okviru nedavno održanog Frome Cheese and Agricultural Show manifestacije u Somersetu, gde se prikazuju najbolji sirevi iz čitavog sveta.

Mislilo se i na samu formu posluženja, pa je tako tanjir na kojem su ovi sirevi izloženi izrađen od srebra i vredi oko 600 funti, uz nož za sečenje takođe od srebra i uz vrednost od 445 funti.

Dodatna zanimljivost: sir Pule se proizvodi od 2010. godine u prirodnom rezervatu Zasavica, a razlog za visoku cenu je, po rečima upravnika Slobodana Simića, sledeći:

Sir će biti skup jer za njega treba velika količina mleka koje ima malo mlečne masti i košta oko 40 EUR po litru. Do sada niko nije napravio sir od mleka magarice i mi ćemo ga praviti po narudžbini kupaca.

Izvor


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook