Gastronomija

Najprljavija stvar u kuhinji

Najprljavija stvar u kuhinji
Podeli dalje

Iznenadiće vas kad saznate šta je najprljavija stvar u kuhinji – možete li da pretpostavite šta je?

Jedno američko istraživanje otkrilo je kako su upravo kuhinjske krpe najprljavija stvar u kuhinji! Kako to?

U istraživanju su učestvovala 123 učesnika čiji je zadatak bio da pripreme različite obroke od sirovog mesa i ustanovljeno je da većina nije poštovala pravila za rukovanje hranom, te je došlo do međusobne kontaminacije – kako radne površine i kuhinjskih alata, tako i samih kuhinjskih krpa.

Kako su učesnici bili pod nadzorom, primećeno je da su jedni drugima dodavali kuhinjske krpe i ubruse, čak i kad im nisu bili potrebni za brisanje; a da su nakon pranja ruku koristili iste krpe i ubruse, čime su se samo ponovo kontaminirali.

Zaključak? Krpe i ubrusi se brzo i lako zaprljaju u značajnim nivoima, na njima se stvaraju mikroorganizmi koji potencijalno mogu dovesti do bolesti izazvanih hranom.

najprljavija_stvar_u_kuhinji_v

Istraživanje se nije zaustavilo samo tu; otkriveno je kako je druga najprljavija stvar u kuhinji – mobilni telefon!, upravo iz razloga što ih uvek imamo sa sobom, često koristimo i ne čistimo kako treba.

Kako čistiti kuhinjske krpe?

Kada brišete radne površine i kuhinjski sto, to je trenutak kada širite mikrobe i bacile. Ono što je preporučljivo za uspešno čišćenje kuhinjskih krpa jeste da ih potopite u rastvor tople vode i izbeljivača nakon korišćenja, a potom dobro operete u mašini. Takođe, ne bi bilo loše da imate posebnu kuhinjsku krpu za svaki dan u nedelji, kako biste mogućnost širenja bacila sveli na minimum. Jednom nedeljno, potopite sve krpe u rastvor tople vode i izbeljivača, a potom operite u mašini na 90 stepeni.

Kad već govorimo o kuhinji i održavanju čistoće, to možete vrlo uspešno raditi uz pomoć alkohola, kao što smo objasnili u ovom tekstu. Na koji način vi održavate higijenu kuhinje i svog doma i koliko pažnje obraćate na menjanje kuhinjskih krpa?


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment