Gastronomija

Najskuplji restorani na svetu

Najskuplji restorani na svetu
Podeli dalje

Smestite se udobno i pođite sa nama na gastro put oko sveta – ovo su najskuplji restorani na svetu!

 

Ukoliko vas svrbi dlan, naš narod kaže da ćete negde potrošiti novac. Još, ako vam se nisu u džepovima zalegle zmije, odnosno, laki ste na novčaniku, evo predloga gde da ga potrošite. Najskuplji restorani na svetu su prava mesta da ostavite svoj teško stečeni novac. U njima ćete teško naći jelo ispod 200 evra. Pošto su ti restorani rasuti širom planete Zemlje, troškovi puta predstavljaće značajnu stavku. Ali, neka vam ne bude žao, uživaćete u svakom trenutku, i u nesvakidašnjim enterijerima, i u čarobnim majstorijama šefova kuhinja, i u vrhunskoj  posluzi. Osećaćete se kao važni, nezamenljivi, kao da ovaj svet ne može bez vas, a, priznaćete, to nikada nije skupo. Takav osećaj vam pružaju najskuplji restorani sveta.

 

najskuplji_restorani_na_svetu_v

 

ITHAA, Maldivi – restoran nekoliko metara ispod površine mora. Nezaboravan doživljaj svakako će vam pružiti pogled „odozdo“, imaćete osećaj da delite životni prostor sa najneobičnijim i najšarenijim stanovnicima Indijskog okeana. Samo ime ITA znači biser  i dovodi vas u centar pažnje. Sama kuhinja je mešavina lokalne, evropske i azijske tradicije. Opčiniće vas neverovatan mix začina. Obrok ispod mora koštaće vas oko 270 evra sa porezom i „bakšišom“ koji je obavezan i iznosi 10 posto.

MASA, Njujork – jedan od najpoznatijih restorana grada na reci Hadson.  Glavni šef je Masa Takajama, a ta činjenica će vas koštati  390 evra, i to bez pića, poreza i napojnice. Nudi vam se nekoliko jela odjednom i ne možete da birate. Čak i otkaz rezervacije košta bezobraznih 145 evra po osobi.

LE MEURICE, Pariz – restoran u kojem takođe nema biranja. Dobijate nekoliko različitih jela, i to zadovoljstvo će vas koštati 370 evra po osobi. U cenu nisu uključeni piće, porez i servis. Zato će vas ambijent ostaviti bez daha i nećete znati šta vas je snašlo jer ćete misliti da ste u Versaju u carskim i kraljevskim  odajama, i da vas dvore sluge iz doba Lujeva.

 

najskuplji_restorani_na_svetu_v1

 

ARAGAWA, Tokio – najstariji stek restoran u Japanu nalazi se u čuvenom tokijskom kvartu Šinbaši. Restorani ovog tipa uopšte nisu luksuzno opremljeni i nemaju primese ekstravagancije, ali zato Aragava spada među najskuplje restorane. Njihov sirovi Kobe biftek košta ni manje ni više nego 330 evra. Meso se dobija od lokalnih goveda koje se poje pivom i masiraju sakeom. Od začina, šef dozvoljava da se koriste samo senf i biber, jer ostali začini kvare ukus ovog jedinstvenog bifteka.

SOLO PER DUE, Italija – restoran samo za vas i vašeg partnera, što i samo ime govori, „samo za dvoje“. Raskošna vila iz 19. veka  predstavlja neviđenu atrakciju, a činjenica da ceo restoran imate samo za sebe dodatno vas motiviše u izboru tamošnjih specijaliteta. Ovakvi restorani čine da se osećamo natprirodno.

ALAIN DUCASSE, Pariz, London – najpoznatiji  restorani  iz lanca od 26 restorana u najvećim svetskim metropolama. Odlikuju se luksuznim enterijerom ali i fantastičnom kuhinjom kojom šefuje, najčešće u Parizu, sam vlasnik Alain Ducasse. Godišnji prihodi ovog kuvara su veći od 60 miliona dolara, a njegovi restorani, njih tri, imaju po 3 Mišelinove zvezdice što je vrhunac u toj oblasti.

 

najskuplji_restorani_na_svetu_v2
 
Ovakvi restorani, koji su spoj umetnosti, mašte i znanja, za one koji ih sebi mogu priuštiti znače da su uspeli u životu. Ovi restorani, za one druge, znače želju, nadu, podsticaj da i oni mogu postići nešto u svom životu.

Autor: Nikola Stojanović


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook