Gastronomija

Neobična kuhinja – fugu riba

Neobična kuhinja – fugu riba
Podeli dalje

Ako ste ljubitelj ekstremne ishrane, onda je riba koju predstavljamo ovog puta prava poslastica za Vas! Fugu riba je poznata otrovnica koja, i pored svoje zloglasne reputacije, ukrašava trpeze mnogih restorana, a ponajviše japanske kuhinje.

 

 

Fugu riba je najpoznatija japanska riba zbog činjenice da njen organizam luči jedan od najjačih prirodnih otrova – iz istog razloga predstavlja i retko dobar delikates – ali samo u rukama vrsnih kuvara! Budući da u Japanu postojji izreka „Želim da jedem fugu, ali ne i da umrem„, nije ni čudo što ovu ribu mogu pripremati samo licencirani kuvari, specijalnih sposobnosti i veština koje se godinama uče. Zahvaljujući tako striktnim pravilima, broj smrtnosti nakon konzumiranja ove ribe, u stalnom je opadanju.

Jela od fugu ribe su izuzetno skupa – jedan obrok košta između 100 i 200 američkih dolara po osobi. Cena zavisi od restorana i vrste fugu ribe – najskuplja i najotrovnija je Tora fugu, ali i najukusnija – kako tvrde oni koji su je jeli i preživeli da pričaju o tome. Na pijaci, za jednu ovakvu ribu, moraćete da izdvojite i do 200 dolara!

Otrov koji sadrži u sebi je tetrodotoksin (bez ukusa i mirisa) – i to u smrtonosnim dozama, a najviše ga ima u jetri, bubrezima, predelu oko reproduktivnih organa i u samoj koži. Ovaj otrov parališe mišiće, ostavljajući žrtvu potpuno svesnu svega što joj se dešava, čekajući sporu i bolnu smrt gušenjem. Koliko nam je poznato, protivotrov ne postoji i najbolje što može da se uradi u situaciji ako se otrujete ovom ribom, jeste da respiratorne i cirkularne funkcije održavate prohodnim dok dejstvo otrova ne prođe. U svakom slučaju, poseta bolnici je neminovna i obavezna!

riba fuguNajbolje vreme za konzumiranje fugu ribe je zima, jer u tom periodu, ova riba skuplja naslage i goji se kako bi preživela zimu. Ribolovci je otpremaju u restorane živu i kao takvu je izlože u akvarijume – dok ne bude izabrana za ukusni ručak ili večeru.


Jede se u sušiju ili pečena, od nje se kuva ukusna supa, a stavljaju je i u različite salate i predjela.
Oni najekstremniji tvrde da je naročito slasno razvodniti malu količinu otrova razblažiti u malo vode i probati – tek toliko da utrnu usne i jezik, ostavljajući Vas da uživate u jedinstvenom osećaju.  Ostaje da im verujemo na reč.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook