Gastronomija

Neobična kuhinja – potkovičaste krabe

Neobična kuhinja – potkovičaste krabe
Podeli dalje

Potkovičasta kraba se naziva još i „živi fosil„, budući da Zemljom obitava milionima godina i za to vreme vrlo malo se promenila. Uprkos imenu kraba, ova vrsta ima više veze sa paucima, škorpijama i krpeljima. Osim svega navedenog, potkovičasta kraba je pravi kulinarski recept, naročito u zemljama Azije.

 

 

izvor slike 00ff00.comPotkovičasta kraba se naziva još i „živi fosil„, budući da Zemljom obitava milionima godina i za to vreme vrlo malo se promenila. Uprkos imenu kraba, ova vrsta ima više veze sa paucima, škorpijama i krpeljima. Osim svega navedenog, potkovičasta kraba je pravi kulinarski recept, naročito u zemljama Azije.
 

Od kad je sveta i veka, ljudi su razvijali ukus za raznovrsnim, egzotičnim, neobičnim i opasnim jelima; potkovičasta kraba je jedno od takvih jela. Naime, u pojedinim delovima sveta, možete dobiti upozorenje da ove krabe nikada ne probate, jer se možete otrovati pa čak i umreti! Ova informacija je i tačna i ne. Iako ne tako mala, ono što je kod ove krabe jestivo jesu jaja. Kako je na pojedinim blogovima opisano, jaja potkovičaste krabe su morsko-gumenog ukusa i narandžasto-zelene boje. Ova egzotična i potencijalno opasna poslastica uglavnom  se služi  grilovana, u salati ili uz pastu. Ljubiteljima avanture i opasnosti se preporučuje da potkovičastu krabu ne jedu u u vreme reprodukcije, kada ove životinje postaju otrovne – meso, jaja koja su tada zelene boje i utroba. U nekim delovima Tajlanda, restorani imaju „neobičan“ način provere ispravnosti jaja – naime, sveže izvađena jaja stave se u vatru i ako se čuje zvuk pucketanja, mogu se jesti – u suprotnom, otrovna su i ne služe se gostima.


izvor slike malaysiabest.netSimptomi trovanja od potkovičaste krabe su: stomačni grčevi, vrtoglavica, povraćanje, glavobolja, slab puls, snižena temperatura. U ozbiljnije simptome spadaju: nemogućnost govora, osećaj vrućine u ustima, grlu i stomaku, mišićna paraliza…

Ako ste zavisnik od adrenalina i istinski avanturista, bez straha od alergijske reakcije ili nečeg (nadamo se ne) goreg, osmelite se i probajte. Samo ne tokom punog meseca, u proleće i leto, kada im je reproduktivna sezona.

 

 

 

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook